96% от измрелите видове животни са изчезнали заради човека

96% от измрелите видове животни са изчезнали заради човека Снимка: https://www.pikist.com

Според проучвания до 2100 г. могат да изчезнат още 550 вида.

Измирането на видовете е закономерен и естествен процес. Смяната на местообитанието, климатът, конкурентната среда - всичко това може да доведе до изчезването на определени видове животни. През последните 126 000 години степента на изчезване на бозайниците се е увеличила 1600 пъти в сравнение с естественото ниво. Според ново проучване 96% от измрелите животни през последните 100 000 години са изчезнали по вина на човека.

 

Изследването, публикувано в научното списание Science Advances, показва, че дори праисторическите хора са оказвали разрушително въздействие върху биологичното разнообразие. Антропогенното влияние се оказа по-разрушително от климатичните промени, такива като например последния ледников период.

 

„Ние не откриваме практически никакви доказателства за изчезване, предизвикано от климата през последните 126 000 години. Вместо това виждаме, че въздействието на човека обяснява 96% от всички изчезвания на бозайници за това време", казва Даниеле Силвестро, един от изследователите.

Новото проучване също така показва, че най-вероятно в далечното минало видовете бозайници са били по-устойчиви на екстремните климатични колебания. Обаче сегашната промяна на климата, заедно с фрагментираните местообитания, бракониерството и други заплахи, свързани с човешката дейност, представляват голям риск за много животни.

 

До такива заключения достигнаха учените след анализ на вкаменелости на 351 вида бозайници, които са изчезнали от началото на епохата на късния плейстоцен. Сред тях са и такива емблематични видове като мамути, саблезъби тигри и гигантски ленивци.

 

„Изчезването на животинските видове не се е случвало постоянно. Избухвали са отделни огнища на измиране на животни на различни континенти точно в тези времена, когато хората за първи път са се установявали на нови брегове. В последно време мащабът на изчезването, причинено от човешката дейност, отново се е увеличил, този път в световен мащаб", казва Тобиас Андерман, автор на изследването.

Според учените сегашното ниво на изчезване на бозайниците вероятно е най-високото от ерата на динозаврите досега. Използвайки компютърно моделиране, учените прогнозират, че скоростта на измиране на видовете ще се увеличичава. Както показват проучванията, до 2100 г. могат да изчезнат още 550 вида.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: