Какво се случва в мозъка на кучето, когато му говори човек

Какво се случва в мозъка на кучето, когато  му говори човек Снимка: https://pixabay.com/

Ново изследване потвърждава, че кучешките мозъци обработват звуците от хора и звуците от други кучета по различен начин

В ново изследване Анна Балинт, кинолог- невролог от университета Eötvös Lorand, използва електроенцефалограма за измерване на отделни мозъчни вълни при кучета. Тя и нейните колеги избрали 17 кучета, които живеели със семейства, включително няколко бордер коли, голдън ретривъри и немска овчарка.

Учените прикрепили електроди към главата на всяко куче, за да запишат реакцията на мозъка им. След това изследователите пускали различни звуци на хора и кучета. Хората на аудиозаписите се смеели, кашляли, мърморели, а кучетата скимтели, лаели или ръмжали.

Всеки звук бил класифициран като положителен или неутрален по отношение на емоционалната окраска. След всеки шум у кучетата се наблюдавали промени в мозъчните вълни през първите 250–650 милисекунди. В човешкия мозък разликите в сигналите през този период от време са свързани с мотивацията и вземането на решения.

Така авторите стигнали до заключението, че кучетата се опитват да разберат кой или какво издава звуци и как да реагират. Мозъкът на кучетата не   произвел никакви сигнали през първите 250 милисекунди, което е периодът от време, в който хората обикновено обработват характера на звука: височина, тон.

Активността на мозъчните вълни достигала своя пик между 250 и 650 милисекунди. Вълните били по-електрически положителни в отговор на човешки звуци и по-електрически отрицателни в отговор на други звуци на кучета. Ръководителят на изследването подчертава, че положителните и отрицателните вълни са характеристика на промените в електрическото напрежение в мозъка. Това няма нищо общо с предпочитанието на кучето да чува един звук пред друг, отбелязва тя.

Но разликата в напрежението между вълните била сериозна. Мозъците на кучетата обработват двата вида звуци по различен начин, но все още не е известно как точно става това.

 science.org

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: