Броят на врабчетата в Европа е намалял с 247 милиона

Броят на врабчетата в Европа е намалял с 247 милиона Снимка: earth-chronicles.ru

Ново изследване показва огромно намаляване на броя на някога разпространените видове птици, което води до изчезването на всяка шеста птица от 1980 г. насам

В Европа врабчета са станали с 247 милиона по-малко, отколкото през 1980 г., а други видове птици, които някога са били широко разпространени, са претърпели огромен спад, сочат данните на ново проучване. За това съобщава Еarth-chronicles.

За по-малко от четири десетилетия е изчезнала една от всяка шест птици - общо 600 милиона размножаващи се птици. Сред разпространените видове,  изчезващи от небето, са жълтата треска (97 милиона по-малко), скорците (75 милиона по-малко) и чучулигите (68 милиона по-малко).

Учени от RSPB, BirdLife International и Чешкото орнитологическо дружество анализират данните за 378 от 445 вида птици, живеещи в страните от ЕС и Обединеното кралство. Те установяват, че общата численост на гнездящите птици е намаляла със 17%-19% в периода от 1980 до 2017 година.

Общото и пропорционално намаляване на броя на птиците е особено голямо сред видовете, свързани със земеделските земи.

Най-засегнатата птица е врабчето, което е загубило половината от популацията си, а популацията на близкия му роднина - дървесното врабче, е намаляла с 30 милиона птици.

Числеността на двата вида се е съкратила поради промяна в земеделските практики, но домовите врабчета също така са изчезнали от много градове по причини, които все още не са определени. Предполага се, че те включват недостиг на храна, болести, като птича малария и замърсяването на въздуха.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: