Затвор и солени глоби за тормоз в училище, решиха френските депутати

Затвор и солени глоби за тормоз в училище, решиха френските депутати Снимка: 211la.org

Националната статистика показва, че проявите на тормоз започват на все по-ранна възраст и засягат сериозно почти 10% от френските ученици, като броят на потърпевшите момчета и момичета е почти равен.

Приетият на първо четене закон следва обещанието на президента Еманюел Макрон за законодателство, което да накаже виновниците и да разшири възможността пострадалите да бъдат чути.

Гласуваният текст криминализира тормоза в училище и осигурява допълнително обучение на учителите за предотвратяване на негативното явление. Законът определя тормоза в училище като специфично престъпление, за което ученици или служители на училището могат да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Признатите за виновни са изправени пред глоби до €45 000 и три години затвор, ако тормозът е принудил жертвата да пропусне училище за период до осем дни. Предвижда се обаче и увеличаване на наказанията до десет години лишаване от свобода и глоба от € 150 000, ако жертвата се самоубие или се опита да го направи, съобщава Euronews. 

Депутатите социалисти изразиха загриженост дали тормозът в училище трябва да се приравни към престъпление и дали законът е подходящият отговор. Но министърът на образованието на Франция Жан-Мишел Бланкер заяви преди гласуването, че „Никога няма да приемем животът на децата ни да бъде разбит по този начин“. Той приветства закона като "важна стъпка", предназначена „да възпрепятства" тормоза в училищата.

Депутатът от Демократическото движение (MoDem) Ерван Баланант, който представи закона, смята, че технологиите са заострили проблема и особено подчерта факта, че родители или учители често не забелязват проявите на тормоз. „Не става въпрос да изпращаме деца в затвора“, заяви Баланант, отхвърляйки съмненията на левите депутати. 

Представителите на десницата, които подкрепиха закона, обръщат специално внимение и на факта, че тормозът "не се ограничава само до стените на училището" и че "родителите са първите, които възпитават децата си" – едно поле на превантивна работа, което според депутатите се нуждае от по-добра подкрепа. Смята се обаче, че заплахата от солидна финансова санкция ще насочи родителите към по-строги изисквания за толерантност.

Законът ще се гласува окончателно на парламентарна сесия през февруари. Според депутатите, социалните медии също ще трябва да се задължат да проявяват „бдителност, дори при умерено тормозещо съдържание”. Психолози обаче казват, че проблемът е глобален и много по-дълбок, с корени в развитието на обществото в посоката на консуматорство и несъстоятелни морални стандарти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: