Кои европейци говорят най-много езици?

Кои европейци говорят най-много езици? Снимка: worldatlas.com

ООН определи 21 февруари за Ден на майчиния език, отбелязвайки културното многообразие и многоезичието.

Като цяло жителите на Стария континент са доста добри в езиците: около 65 % от европейците говорят поне един език, различен от родния си, докато такава езикова култура притежават само около 20% от гражданите на САЩ, отбелязва Euronews.

В северните европейски страни двуезичието е нещо обичайно, докато жителите на Южна Европа показват по-малко пристрастие към чужди езици. Най-незаинтересовени от изучаването на чужд език обаче са страните, в които английският е роден език и за срам на Обединеното кралство, само 34% от гражданите му владеят чужд език, изоставайки от Ирландия, където половината от населението притежават това умение. 

Българите сме на крачка от този резултат, с 49.5% говорещи чужд език, докато с над 90% двуезично население се славят Естония (91.2%), Швейцария (91.7%), Малта (91.8%), Норвегия и Финландия (92.1%), Люксембург (94.5%), Литва (95.6%) и Дания (95.7%),, а „шампионите” са Латвия с 95.7% и Швеция с 96.8% двуезично население. 

Владеенето на няколко езика често носи професионален престиж и обикновено е предимство на трудовия пазар. Двата основни пътя, по които хората стават двуезични, са или като се родят в двуезично семейство, или като учат втори език в училище или по-късно в живота – особено ако са почитатели на пътешествията. 

Специалистите са съгласни, че колкото по-рано се научи втори език, толкова по-лесно се овладява. Колкото до твърдението, че двуезичните деца проявяват забавяне на речта, не се тревожете: децата, които проговарят на два езика или ги учат от раждането си, придобиват същия по обем словесен речник, като „едноезичните” си връстници, но търсенето на думи е разделено между двата езика, от където идва и забавянето. 

Този обикновено симпатичен недостатък обаче, бързо избледнява в предучилищна възраст, докато сред учениците владеенето на чужд език си е престиж и предимство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: