Отнетото "право на тоалетна" разпали ученически бунтове в Обединеното кралство

Отнетото "право на тоалетна" разпали ученически бунтове в Обединеното кралство Снимка: The Mirror

Британските ученици вчера протестираха срещу промени в училищните правилници, които забраняват ползването на тоалетна по време на час и дори в една част от междучасията.

Полицията призова училищата в цялата страна да запазят спокойствие, но силите на реда са били повикани в много училища, тъй като протестът е приел нелицеприятна форма, коментира Independent. 

Бунтовете са организирани чрез социалните мрежи. Съобщение, споделено във Facebook в четвъртък, гласи: „Скъпи всички ученици от Penrice. Утре излизаме на протест за правото на тоалетна. Моля, присъединете се, ако можете. Всички ще се разпръснем из училището и ще направим плакати и табели. Моля, споделете съобщението”.

Родители споделят, че са получили съобщения от децата си, в които се казва, че протестът излиза от контрол. Много училища са преустановили занятията. В Корноул една ученичка е била ранена, докато със съучениците си е „обръщалa чинове”.

Съобщава се, че училището в Ричмънд в Северен Йоркшир е заключено, след намесата на полицейски части за борба с безредиците. Някои учeници са пускали пожарогасители срещу пазителите на реда. Изпочупени са врати и прозорци, подпалено е дърво, учители са били блъскани. 

Учениците в Лийдс са отказали да влязат в часовете, а Leeds Live съобщава, че родителите подкрепят протестите, защото са „отвратени“ от политиката на училищата, която „отнема човешки права”, както пише една майка в раздела за коментари на Mirror. 

Пред Canvey Echo друга майка казва: „Учениците задействаха противопожарни аларми и буйстваха в училището в знак на протест срещу заключените тоалетни, липсата на училищни обеди и проблемите с персонала. Свидетел съм от първа ръка – училището е в хаос!”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: