Изследователи "прочетоха" мислите на медузата

Изследователи "прочетоха" мислите на медузата Снимка: https://pixabay.com/

Учени от Калифорнийския технологичен институт генетично модифицираха медузи, за да наблюдават работата на мозъка им

Те използвали полупрозрачни медузи, Clytia hemisphaerica, с диаметър около 1 см. Учените наблюдавали медузите, докато ядат, плуват и избягват хищници, за да разберат как относително простият мозък на животното координира поведението.

Мозъкът на медузата, за разлика от човешкия, е разпръснат из цялото тяло. Различните части на тялото работят автономно и без централизиран контрол. Устата на медузата продължава да яде дори след хирургично отстраняване на останалата част  от тялото на животното. Децентрализацията на нервната система е успешна еволюционна стратегия, която е помогнала на медузите да оцелеят в продължение на стотици милиони години.

Учените  провели изследвания, за да разберат как се координира поведението на медузите. Първоначално мрежата от неврони изглеждала разпръсната и неструктурирана, но изследователите открили невероятна степен на организация, която се виждала само през тяхната флуоресцентна система.


„Експериментът показа, че привидно разпръснатата мрежа от неврони всъщност е разделена на активни области. Невроните са организирани в секции, които приличат на парчета пица“, обяснява Дейвид Андерсън, един от изследователите.

"Когато медузата  хваща плячката си с пипало, се активират неврони в най-близкото до това пипало "парче пица". Това кара част от чадъра да се сгъва навътре, докарвайки храната до устата на медузата."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: