Изкуствен интелект се научи да чете човешки мисли

Изкуствен интелект се научи да чете човешки мисли Снимка: pixabay

Освен това може да визуализира външност, която да се харесва на човека

Международен екип от учени е изчислил предпочитанията на хората и е генерирал външен вид, който те смятат за симпатичен. 80% от тях са преминали „теста за привлекателност“, пише ieeexplore.ieee.org.

Екип от изследователи е разработил изкуствен интелект (ИИ) за четене на мисли. Той прочита личните предпочитания на човек и може да създаде портрет с външен вид, който ще се хареса на потребителя. Системата използва предпочитанията на човек, за да създава портрети на хубави хора, които всъщност не съществуват.

Това заявиха учени от университетите в Хелзинки и Копенхаген. Те публикуваха статия, описваща подробно системата, чрез която компютърно-мозъчният интерфейс се използва за прехвърляне на данни към системата на ИИ. След това интерпретира данните и ги използва за обучение на генератора на изображения.

След като предпочитанията на потребителя били интерпретирани, машината генерирала нова поредица от изображения, настроени да бъдат по-привлекателни за потребителя. След анализ изследователите установяват, че 80% от персонализираните изображения, генерирани от машината, са преминали теста за привлекателност.

Първоначално изследователите поставили пред генеративна невронна мрежа (GAN) задачата  да създаде стотици изкуствени портрети. Изображенията били показвани на 30 доброволци, които били помолени да обърнат внимание на лица, които намират за привлекателни, докато мозъчните им реакции се записвали с помощта на ЕЕГ.

След това изследователите анализирали данните на ЕЕГ, използвайки методи за машинно обучение, свързвайки отделните данни чрез мозъчен компютърен интерфейс (BCI) към генеративна невронна мрежа.

Изследователите отбелязват, че в ръцете на корпорациите този инструмент може да стане „плашещ“. Някои компании могат съзнателно да генерират изображения и да създават по-подходящи насочени реклами или политически кампании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: