Липсата на мозък не пречи на медузите да се учат

Липсата на мозък не пречи на медузите да се учат

Международен екип от учени от Дания и Германия установи, че карибските медузи са способни да учат на много по-сложно ниво, отколкото се смяташе досега

Медузите съществуват на Земята повече от 500 милиона години, но винаги са били смятани за прости същества с ограничени способности за учене, тъй като медузите нямат централизиран мозък и тялото им съдържа само хиляда нервни клетки. За сравнение, човешкият мозък съдържа 86 милиарда неврони.

Учени изследвали поведението на медузата Tripedalia Cysophora, живееща в мангровите блата на Карибите. Животните се ориентират в подводния лабиринт от корени с помощта на 24 очи, които различават контраста на околната среда. Оказало се, че медузите са способни да оценяват контрастите около тях и да запомнят успешни и неуспешни маневри, повишавайки ефективността на движението си. Въпреки липсата на мозък, медузите учат толкова бързо, колкото плодовите мухи и мишките.

Резултатите от новите изследвания противоречат на предишното научно разбиране за това на какво са способни животните с проста нервна система. Ако учените успеят да определят механизмите на обучение на медузите, следващата стъпка ще бъде да се види дали това се отнася и за други животни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: