Мозъчен имплант превежда в текст мислите на парализиран човек

Мозъчен имплант превежда в текст мислите на парализиран човек Снимка: newsbytesapp.com

Устройството „превежда” мислите му в текст с 94% точност

Мъж, парализиран от врата надолу поради травма на гръбначния мозък от 2007 г., успя да предаде мислите си, благодарение на мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който използва изкуствен интелект (AI). Резултатът е част от дългогодишен мултидисциплинарен проект, наречен BrainGat, чиито резултати са публикувани в сп. Nature. 

Става дума за възможността да се интерпретират сигналите за мозъчна активност, генерирани при писане на ръка. Обектът на проекта, 65-годишен към момента на експеримента, реално не пише, тъй като ръцете му са парализирани. Но той се концентрира, както при писане на ръка и мислено изписва буквите.

В това време, електроди, имплантирани в мозъчния кортекс, контролиращ моторните движения, записват сигналите за мозъчната дейност, които след това се интерпретират чрез алгоритми във външен компютър. В процеса на декодиране са устанновени 26-те букви от английската азбука и някои основни препинателни знаци.

„Тази нова система използва както богатата нервна активност, записана от интракортикалните електроди, така и силата на езиковите модели, които при декодиране могат бързо да създадат точен текст“, казва водещият автор на изследването Франк Уилет от Станфордския университет.

При тестовете мъжът е успял да постигне скорост на писане от 90 знака в минута (около 18 думи), които са транскрибирани с приблизително 94% точност. Тази скорост е значително по-бърза от предишните експерименти с BCI (напр. с виртуални клавиатури) и е почти равна на скоростта на писане в смартфон при аналогичната възрастова група

„Научихме, че мозъкът запазва способността си да предписва фини движения, цяло десетилетие след като тялото е загубило способността си да ги изпълнява“, казва Уилет.

Въпреки потенциала на тази първа по рода си технология, учените подчертават, че системата засега е само доказателство за концепцията и е тествана само с един участик, така че все още не е пълноценен клинично тестван продукт.

Следващите стъпки в изследването могат да включват обучение на други хора да използват интерфейса, разширяване на набора от знаци, за да включва повече символи (напр. главни букви), прецизиране на чувствителността на системата и добавяне на по-сложни инструменти, чрез които потребителят да редактира текста си. Предстои още много работа, но постижението определено дава нова вълнуваща възможност на хора, загубили възможност за комуникация, да изразяват мислите си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: