Коя държава е най-доброто място за хората да дочакат смъртта

Коя държава е най-доброто място за хората да дочакат смъртта Снимка: commhealthcare.com

Учени проведоха международно проучване в 81 държави и установиха в повечето от тях средно до ниско качество на палиативните грижи.

„Човек дори добре да живее, умира и друг се ражда”, гласи т.нар. Търновски надпис върху Колоната на Омуртаг от началото на IX век. Мъдростта отразява истината, че смъртта е неизмена част от живота - мистериозна кулминация на жизнения път, пред която са изправени всички хора. Ето защо надеждната грижа за достойна и спокойна раздяла с живота е толкова важна и относителният комфорт в този момент не би трябвало да е привилегия, пише bigthink.com.

За съжаление, ново изследване, публикувано в Journal of Pain and Symptom Management, показва, че много страни не предлагат на своите граждани добри грижи в края на живот им.

Международният екип учени прави заключенията си на базата на стотици документи, анкети на 1250 болногледачи в пет страни и консултации с експерти от 161 държави. Въз основа на тези данни учените определят най-важните критерии за добри палиативни грижи:

  • Здравните грижи в края на живота да се предоставят в чисти, безопасни и удобни здравни заведения.
  • Здравните услуги да включват контрол на болката и дискомфорта до желаните от пациента нива.
  • Здрвните услуги да предоставят подходящи и удължаваши качествения живот лечения.
  • Разходите да не са пречка пациентът да получи подходящите грижи.

Други критерии са внимателно отношение на персонала, ясна и своевременна иформация и възможност да се задават въпроси, връзка със семейството, емоционална подкрепа, отговор на духовните и културни нужди на пациента. 

Обединеното кралство печели най-висок резултат в проучването, следвано от Ирландия, Тайван и на четвърто място с равни резултти - Австралия, Южна Корея и Коста Рика. Това са единствените страни с оценка "А". Украйна, Аржентина, Южна Африка и Ливан са сред последните 21 страни, оценени с оценка "F". 

Най-голяма е групата на държавите, класирани в сектор „С”, между които и САЩ - едва на 43-то място от общо 81 страни. Експерти виждат причината в стереотипа американците да харчат купища пари за прекомерни, често болезнени терапии, лечения и оперции без особена полза за пациента, вместо целта да бъде осигуряването на възможно най-дълъг качествен живот.

По-добрите резултати разкриват взаимовръзка с по-високите доходи, универсалното здравно покритие и широката наличност на опиоиди за облекчаване на болката.

Основен недостатък на проучването е, че класирането на всяка страна се определя средно от само двама експерти, което предполага сериозна субективност и влияние на личния опит. Всички специалисти обаче са единодушни, че най-важните условия за качествени палиативни грижи не се различават от изискванията като цяло за здравните грижи – достатъчни държавни инвестиции в здравеопазването, интегрирани здравни грижи и универсално здравно обслужване със свободен достъп до здрвни услуги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: