Оперираха очите на пингвини в Сингапур

Оперираха очите на пингвини в Сингапур Снимка: mothership.sg

Екип ветеринарни офталмолози премахнаха катаракта (перде) от очите на три кралски и три хумболдови пингвина и им имплантираха специално изработени лещи.

Смята се, че фината интервенция, извършена от петчленен медицински екип, е първа по рода си в света, съобщава ВВС. Операцията на всяко от животните е продължила около два часа и половина. Състоянието им е било забелязано от персонала на Mandai Wildlife Group (MWG) – група, управляваща четири зоопарка за диви животни в Сингапур, в които живеят 21 000 екземпляра от почти 1000 животински вида. 

Шестте пингвина от популярния сред туристите парк за птици Джуронг са диагностицирани през август от един от тримата сертифицирани ветеринарни офталмолози в Югоизточна Азия, д-р Гладис Бу, която е ръководила операцията. Лещите, поставени в очите на оперираните пингвини, са произведени в Германия за около два месеца, по зададени изключително прецизни мерки

Пред ВВС представител на MWG отказа да разкрие цената на операцията и следоперативния период, който птиците са прекарали отделени от колонията си, като ежедневно са им поставянеи капки в очите. Пингвините вече виждат добре и се движат далеч по-активно, отколкото преди интервенцията.

Екипи на MWG са оперирали катаракта и на други възрастни животни, в т.ч. морски лъвове и орангутани, но според д-р Бу, операцията на пингвините е била предизвикателство, тъй като очите им имат трети клепач, който ги предпазва под водата, но по време на операцията, рефлекторно се е стремял да се затвори. 

MWG предоставя специализирани грижи за възрастни животни от 2017 г., включително по-чести медициски прегледи, специфични диети и подобрения в средата, която обитават. Друга иновация, въведена от ветеринарния екип на групата е снабдяването на някои хищни птици с „обувки”, отпечатани на 3D принтер, чието предназначение е лечението на тежко заболяване на краката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: