Властите в САЩ борят социалната изолация на самотните хора, като им подаряват роботи

Властите в САЩ борят социалната изолация на самотните хора, като им подаряват роботи Снимка: The Verge

Засега 800 души ще получат роботизирани помощници

Службата за възрастни хора в щата Ню Йорк (САЩ) организира раздаването на специални роботизирани помощници на самотни възрастни хора. Засега 800 души в старческа възраст ще получат такива роботи, съобщава The Verge.

Това решение бе взето, след като Бюрото за преброяване на населението на САЩ публикува доклад за това, че в страната около 14 милиона души на възраст над 65 години живеят сами. Властите искат да помогнат на такива хора да се преборят със социалната изолация.

Хората, които в момента на стартиране на програмата са на възраст над 75 години, имат свободен достъп до интернет, умеят да използват техника и имат Wi-Fi в дома си, ще получат роботи-асистенти, произведени от израелската компанияIntuition Robotics..

Роботите ще напомнят на възрастните хора да приемат лекарствата си, ще общуват с потребителите, ще им помагат да се свързват с близките, а така също ще изпълняват и други социални функции.

Роботите ще могат да се адаптират към навиците на потребителя: ако човек обича да се шегува, роботът ще се научи да се смее на шегите му и т. н.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: