Молдова възстановява производството на лавандулово масло

Молдова възстановява производството на лавандулово масло Снимка: pixabay.com

Благоуханната промишленост се завръща в страната повече от 30 години след разпадането на Съветския съюз.

В случая, не само производството на етеричното масло се оказа добра опция. Самите лавандулови полета с красотата си станаха любимо място за снимки и селфита за социалните медии.

През последните години производството на лавандулово масло в Молдова се е удвои, с подкрепата на няколко нови стопанства и с възстановяването на стари, традиционни ферми за лавандула. Но това ниво все още е далеч резултатите от 1989 г., когато бившата съветска република произвеждаше девет пъти повече от този ароматен продукт.

Молдова има добри традиции в тази индустрия, но пътищата за разпространение на маслото бяха загубени след откъсването от Москва. Според Euronews, сега страната действително произвежда много по-малко лавандулово масло, но главното е продуктът ѝ да докаже качествата си на международния пазар

Местният сорт лавандула е с по-ниски добиви и дава по-малко масло, но според местните производители, качеството му е по-високо, с по-приятен, по-мек аромат. Сега някои от тях имат и допълнителен доход – вземат такса от посетителите и туристите, които искат да се снимат на фона на красивите тъмновиолетови храсти.

Маслото от лавандула се използва широко в козметиката, в производството на гримове, парфюми и висококачествени хигиенни средства. Смята се, че приятният му аромат успокоява и помага да релаксирате. 

Завръщането на Молдова в промишлеността с етерични масла привлече вниманието на световните козметични компании с представителства в Западна Европа, тъй като се смята, че природните условия в бившата съветска република са изключително благоприятни за отглеждането на лавандула.

От Асоциацията на производителите на лавандула казват, че 99 % от произведеното масло се изнася за Европейския съюз, по-специално за Германия. Лавандула за нуждите на парфюмерийвана индустрия се отглежда също във Франция и България. Молдовските производители смятат, че нашата продукция на лавандула се е развила отлично, заради предимствата, които дава членството на страната ни в ЕС.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: