Жилетки с вентилатор помагат в жегата на домашните любимци в Япония

Жилетки с вентилатор помагат в жегата на домашните любимци в Япония Снимка: news.sky.com/

Иновативното облекло е създадено от моден дизайнер, в сътрудничество с ветеринарен лекар.

Трябва да се признае, че грижата за домашните любимци е почерпила идеята от грижата за хората. В Япония работните елеци с вентилатор стават все по-популярни в средите на строителните работници и други представители на професии, които трябва да работят на открито по време на летните горещини. 

Макар и наречена Cool Dog, охлаждащата модна линия се ползва с успех и сред собствениците на котки, коментира indy100.com. Специалното облекло за домашни любимци е изработено от мрежеста материя с вграден 80-грамов вентилатор на батерии. По този начин въздухът циркулира около тялото на животното и го охлажда.

Иновативните тоалети са проектирани от Рей Узава, президент на компанията за облекло за бременни Sweet Mommy. Дизайнерката обясни, че идеята й хрумнала, когато видяла колко е уморителна разходката за нейното чихуахуа в летните горещини.

По време на неотдавнашната гореща вълна в Обединеното кралство експертите ветеринари посъветваха собствениците на кучета да ги извеждат рано сутрин или късно вечер, за да избегнат пиковите горещини, които в средата на деня в някои райони достигаха 40 градуса.

Но в Япония влажността е такава, че температурите рядко падат под 25 градуса, дори през нощта. Тази година в Токио дъждовният сезон приключи рано и още в края на юни нахлу гореща вълна. Термометрите в японската столица девет поредни дни се заковаха на 35°С – температура, която и хора, и животни не понасят лесно, още повече при влажния въздух.

Спасителните дрешки бързо станаха хит сред собствениците на домашни любимци и търсенето им е голямо. Собственик на куче казва пред Reuters, че преди да открие проветривите жилетки се е опитвал да охлади пудела си със сух лед, но без особен успех. „Сега се разхождаме по-лесно и с удоволствие, въпреки жегата”, казва доволният стопанин, макар че самият той не носи охлаждащ елек. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: