Викингите са стигнали до Америка почти пет века преди Колумб

Викингите са стигнали до Америка почти пет века преди Колумб Снимка: technologynetworks.com

Доказано е, че първото презокеанско пътешествие от Европа до Новия свят датира най-малкото от 1021 г.

Колумб не е бил първият европеец, стъпил в Америка и вече го знаем – изненадата току-що е разкрита, благодарение на едно изследване, съчетаващо археология, историография и най-съвременни технологии

Работата на изследователи от университета в Грьонинген, Холандия, се основава на анализа на три дървени фрагмента от три различни дървесни вида. Историята, която дървените отломки са разказали на учените, е дълга, почти колкото пътуването на първите северноевропейски мореплаватели до terra incognita на Запад, пише thetimes.co.uk.

Викингите са известни като отлични мореплаватели, Пътувайки по море, те са населили практически цялото северно крайбрежие на Европа, дори отдалечените земи на Исландия и Гренландия. Известно е също, че са стъпили в днешна Канада и са се заселили около L'Anse aux Meadows (Заливът на медузите). Селището им там е включвало най-малко осем сгради, в т.ч. три къщи, ковачница и дъскорезница.

Но с изключение на едва запазените археологически останки, данните за пътуването на викингите от Гренландия до канадския остров Нюфаундленд се оскъдни. Пътешествието не се споменава във викингските саги, вероятно защото нито един колонист не е оцелял, за да го разкаже. Така или иначе, археологическите находки в Залива на медузите са единственото потвърдено свидетелство за съществуването на викингско селище в Америка извън Гренландия и затове е обект от световното културно наследство, който привлича интереса на археолози и туристи, любители на историята.

A Visit to L'Anse aux Meadows UNESCO World Heritage Site - Adventure Canada
Възстановка на викингски жилиша в  L'Anse aux Meadows, снимка - adventurecanada.com

Експертите от Грьонинген са анализирали три фрагмента от три различни дървесни вида, открити край L'Anse aux Meadows, всички обработени в типичен викингски маниер. Те показват ясни следи от метални резци (непознат материал за коренното население в района) и следват модели, открити и в други останки от културата на викингите.

Учените са датирали древните цепеници чрез радиовъглероден метод, търсейки следи от природни явления. Известно е, че през 992 година е имало много масивна слънчева буря – космически процес, който оставя следи в атмосферата, но има и отпечатъка си върху дървесните пръстени, както сочат много примери, открити в цял свят и днес тези природни календари са общопризнат еталон за време.

Трите дървени фрагмента, открити в L'Anse aux Meadows, показват точно този отпечатък. Експертите по дендрохронология са успели да установят, че според радиовъглеродната следа, дърветата са били отсечени, след като са се развили 29 растежни пръстена, т.е., 29 години след слънчевата буря от 992 г. 

Това показва, че викинги са обикаляли горите на днешна Канада през 1021 г. Не е ясно разбира се, дали е имало и други викингски експедиции в Америка и какъв е бил численият им състав. Като цяло се смята, че присъствието на викингите – както и животът на селището в Залива на медузите – са били кратки и че културното или екологичното им влияние в Новия свят е много малко. Днес обаче археологическите разкрития доказват, че първото европейско присъствие в Америка може да се датира със сигурност към 1021 година, т.е., 471 години преди пристигането на Колумб.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: