Открита е ДНК на неизвестна досега праисторическа общност

Открита е ДНК на неизвестна досега праисторическа общност Снимка: travelmarbles.com

Археолозите са смаяни, след като анализът на 7200 годишен скелет, показал неизвестна ДНК-характеристика

Останките на 17-18 годишна жена, погребана в ембрионална поза, са открити в южния район на остров Сулавеси, Индонезия. Представителката на праисторическо племе, прехранвало се преди девет века с лов и събиране на плодове и корени, принадлежи към ясно изразена неоткривана досега популация. 

Намерени са и други артефакти, принадлежащи на група, известна като тоалини, чието съществуване науката предполагаше, но до сега не бяха намирани останки, които да  докажат съществуването ѝ. Учените смятат, че древното население на Сулавеси е съществувало от 8000 пр. Хр. до V в. сл. Хр.

Разкопките са започнали през 2015 г., а констатациите им са публикувани в сп. Nature. Откритата ДНК разкрива свързаност със съвремените коренни австралийци и папуаси. Геномът включва и друга следа от изчезнала, но известна на науката група хора. Голямата изненада обаче са следите на непознато досега праисторическо племе. 

Откритието е огромно предизвикателство за съществуващите теории за разселвнето на човешкия род в този регион,  а и изобщо. 

„Това показва колко малко знаем за ранната човешка история”, казва Адам Брум, ръководител на проучването и археолог в Австралийския научен център по еволюция при университета в Бризбейн. 

Провинция Южен Сулавеси е богата на ценни природни ресурси, вкл. злато, магнезий, желязо, олово и др. Районът развива отличен туристически бизнес, привличайки многобройни туристи с райската си природа, добра инфраструктура, чиста храна и екзотична кухня. Сега и любителите на праисторията и археологията ще намерят интересни обекти за едно индонезийско пътешествие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: