Британските фермери изливат хиляди литри мляко

Британските фермери   изливат хиляди литри мляко Снимка: npr.org

Причината е в една от негативните последици от Брекзит – намаляване на чуждестранната работна ръка

Млечните реки не са метафора: много британски фермери са принудени да изливат дневния млеконадой, тъй като няма на кого да доставят млякото и няма къде даго съхраняват. Хенри Блоксъм е един от тях. "Съвсем неочаквано ми позвъниха и казаха, че не могат да вземат млякото ни, не очаквахме това", спомня си той.

Фермерът говори за една от негативните последици от Брекзит - намаляването на броя на шофьорите на камиони. "Ако не вземат млякото ни навреме, ще се наложи да го излеем в канализацията. За нас цялата тази история беше изненада, ние като луди спешно се опигвахме да продадем своите продукти някъде. Това е стрес за всеки фермер, всички се опитват да се приспособят и устроят по някакъв начин, но нямат допълнителни пари за това", коментира той.

На 50 километра северно от фермата на Хенри, друг агропроизводител решава аналогични проблеми. С разбиването на старите вериги за доставки той директно доставя мляко на потребителите. Задачата на Пол Боум днес е да избягва посредниците, така че екипът му прави всичко сам - от А до Я.

"Ние преминахме към директна доставка до потребителите, разнасяме мляко на семейства. На практика - взехме съдбата в собствените си ръце", разказва Пол.

Синът на Пол - Джак още преди Брексит се заинтересува от производството на сладолед, изкарва и стаж в Италия. Днес плановете му за разширяване на производството на "джелато" са застрашени от срив. Според плана, биологичното мляко от фермата на баща му трябва да бъде допълнено с вносни съставки от цяла Европа –  ядки и шоколад. Джак не е сигурен, че ще се справи с растящите тарифи.

"За нас е ясно, че цените ще продължат да растат. Лешниците идват от Италия, шам-фъстъците - от Бронте, шоколадът - от Белгия. Става все по-трудно тези суровини да се доставят до нас."

След Брекзита бившите вериги за доставки са разрушени поради изтеглянето на голяма част от чуждестранните работници и усложняването на митническите процедури. Производителите на хранителни продукти призовават правителството да разреши временните работни визи и бързо да неутрализира кризата, но властите препоръчват да се заложи на местния персонал и доставчици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: