В Полша са "шокирани" от обема на вноса на украинско зърно

В Полша са "шокирани" от обема на вноса на украинско зърно Снимка: pxhere.com

Полското Министерство на земеделието е в шок от обема на зърното от Украйна на фона на проблемите на местните фермери

Заместник-министърът на земеделието и развитието на селските райони на Полша Михал Колодзейчак заяви, че е "шокиран" от обема на вноса на украинско зърно, докато в същото време полските фермери изпитват проблеми, и обеща да публикува списък на вносителите, които са спечелили от този внос.

"Списъкът на всички компании вече е съставен. Тази седмица ще се подкрепим с правни мнения, за да може това да бъде онародвано публично, така че всеки поляк да може да види кой е трупал пари, когато полските фермери са имали голям проблем", цитира думите на Колодзейчак радиостанция RMF FM.

Той поясни, че списъкът е съставен въз основа на информация "от различни служби", а данните за вноса са "шокиращи", тъй като на Украйна за зърно "са били изпратени 6 милиарда злоти (около 1,5 милиарда долара)“.

Заместник-министърът заяви, че украинската пшеница, внесена миналата година, е струвала 51 злоти (около 13 долара) на тон, което е 20 пъти по-ниско от прага на рентабилност на отглеждането ѝ в Полша.

Миналата седмица протестиращи полски фермери изсипаха зърното от украински камиони на контролно-пропускателния пункт Дорохуск.

Припомняме, че в петък започна общонационалният протест на полските фермери. Те протестират в цялата страна, блокирайки пътища и входове към контролно-пропускателните пунктове на украинската граница. Едно от основните искания на фермерите е спирането на вноса на селскостопанска продукция от Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: