Климатично оптимизирани крави дават 20 пъти повече мляко

Климатично оптимизирани крави дават 20 пъти повече мляко

Учени-зоотехници разработиха климатично оптимизирани крави, които произвеждат 20 пъти повече мляко

Екип от учени-зоотехници от Университета на Илинойс Урбана-Шампейн разработи нова порода крави, която може да промени млекопроизводството в Танзания. Създадени чрез кръстосване, тези крави са в състояние да произвеждат 20 пъти повече мляко от местните породи, което дава значителен стимул за фермерите, които се издържат от натурално стопанство в региона.

В изследването, публикувано в списание AnimalFrontiers, се съчетава млечната продуктивност на Холщайн и Джерсей с устойчивостта на топлина, суша и болести на гирсите, местна порода едър рогат добитък, често срещана в тропическите страни. В резултат на кръстосването на пет поколения, екипът успешно създава добитък, способен да произвежда 10 литра мляко на ден при типичен режим на отглеждане в Танзания, което превъзхожда оскъдния среден добив на местния добитък от половин литър.

Проектът, ръководен от професор Мат Уилър от катедрата по животновъдство в колежа по селскостопански, потребителски и екологични науки (ACES) в щата Илинойс, е насочен към внедряването на тези високопродуктивни крави в Танзания. През март тази година групата планира да имплантира 100 полукръвни ембриони от Холщайн-Гирси или Джерсей-Гирси порода в местен добитък в два танзанийски района. Осеменявайки следващите поколения, те възнамеряват да създадат "чисто синтетичен" добитък с пет осми от Холщайн или Джерсей и три осми от Гирси генетиката.

 

За разлика от съществуващите кръстосани породи като Джироландос, които не могат да бъдат експортирани поради ендемични заболявания в Бразилия, тези чисти синтетични породи имат потенциал за широко внедряване и износ. След установяване на желаното генетично съотношение, то остава непроменено при последващи чифтосвания, осигурявайки запазването на такива желани признаци, като устойчивост към заболявания и млечна продуктивност.

Трудността обаче се заключава в това, да се съхрани връзката между устойчивостта към болести и млечната продуктивност в процеса на селекцията. Уилър подчертава важността на създаването на чисто синтетично поколение, за да се избегне изкушението да се развъжда с местни бикове, които могат да намалят желаните признаци.

За да осигури успеха на това начинание, екипът на Уилър не само посвещава години на разработването на ембриони, но и инициира програми за обучение на танзанийски ветеринарни лекари и аспиранти. Миналото лято екипът проведе онлайн курс по технология за възпроизводството на едър рогат добитък, в който участваха 12 души от Танзания. Целта на този курс е да запознае местните специалисти с технологията и да осигури плавен преход при реализиране на програмата за развъждане.

Правителството на Танзания напълно подкрепя тази инициатива и изрази заинтересованост от по-нататъшно сътрудничество, включително обмен на студенти. Моузес  Оле-Неселле, съавтор на изследването и говорител на Организацията на ООН за прехрана и земеделие, подчерта дългосрочния ангажимент на екипа към проекта, заявявайки: "Ще продължим да инвестираме в тази програма толкова дълго, колкото е необходимо".

Този пробив в областта на кръстосването на едър рогат добитък е в състояние да произведе революция в млечното животновъдство в Танзания, да повиши нивото на продоволствена сигурност и да подобри условията на живот на фермерите, които се препитават от селското стопанство. Отглеждането на високопродуктивни крави с повишена устойчивост към болести не само ще увеличи производството на мляко, но и ще допринесе за цялостното развитие на селското стопанство в региона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: