Нелоялни производители на овче сирене се разследват от КЗК, оповестени са имената им

Нелоялни производители на овче сирене се разследват от КЗК, оповестени са имената им Снимка: pixabay.com

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира срещу производители на овче сирене за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува служебно производство (т.е. се самосезира) за извършване на проучване за евентуално извършени нарушения по глава VII от ЗЗК (Забрана за нелоялна конкуренция) от страна на „Милки Груп Био“ ЕАД и „Димитър Маджаров - 2“ ЕООД, във връзка с производството и разпространението в търговската мрежа на овче сирене, което съдържа краве мляко, въпреки означението на етикета „овче сирене“ и „100 % овче мляко“.

До служебното производство се стигна след предварително проучване, при което Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) предостави доказателства (резултати от взети проби, актове за установяване на нарушения и др.) за наличие на краве мляко в партиди овче сирене на посочените две предприятия.

 Овчето сирене и кашкавал на общо 10 български фирми са тествани в акредитирана международна лаборатория по поръчка от „Сдружението за достъпна и качествена храна“, след силен потребителски интерес.

За първи път български клиент поръчва този тип освен количествен и качествен анализ от типа изследвания qDNA – неинвазивни и силно чувствителни, с възможност за откриване на много ниски нива на присъствие на видове от една проба.

Резултатите показват, че само един вид от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени изцяло от овче мляко, като фрапиращ дори екипа на лабораторията е резултатът на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретени. Производителят е сред водещите фирма в бранша. Останалите, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене.

«Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват„овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, председател на управителния съвет на „Сдружение за достъпна и качествена храна“. 

Констатираното нарушение е нарушение и на принципите на конкуренцията, защото към настоящия момент 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва. Така тези иначе реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват неправомерно от използването на продукти с по-ниска себестойност и така получават конкурентно предимство пред коректните български производители“, добави Андрей Велчев.

От Сдружението припомнят, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено и настояват за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

Мотивите за самосезиране на КЗК срещу «Милки Груп Био» и «Димитър Маджаров – 2» са, че представянето на невярна (заблуждаваща) информация относно съществени свойства на предлаганите стоки представлява форма на нелоялна конкуренция.

Решение № 954/2023 г. на КЗК за образуване на производство (самосезиране) е достъпно в публичния електронен регистър на Комисията на интернет адрес: https://reg.cpc.bg.

След извършване на проучването, съгласно ЗЗК Комисията ще се произнесе със свое решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: