Продължават протестите на фермерите в ЕС

Продължават протестите на фермерите в ЕС Снимка: fwi.co.uk

Селскостопанската политика на блока предизвика недоволството на земеделци и животновъди от 12 страни

В четвъртък протестите срещу екологичните стандарти на ЕС и евтиния внос от трети страни, които не ги спазват, се разпростряха от Централна Европа до Балтика и Балканите, а фермери от Чехия, Германия, Полша и Словакия се срещнаха на граничните пунктове между страните си, като стотици трактори блокираха чешко-словашкия граничен пункт, съобщи Euronews.

Фермерите се оплакват, че Зелената сделка на ЕС, която призовава за ограничена употреба на химикали и намаляване на парниковите емисии от селското стопанство, практически ограничава селскостопанския бизнес и оскъпява продукцията, повишавайки цените ѝ над тези от вноса извън ЕС, включително от Украйна и Латинска Америка.

В четвъртък от Испания съобщиха за сблъсъци между фермери и полицията в Сарагоса, столицата на североизточния регион Арагон. Преговорите между испанското правителство и фермерите се провалиха след най-големия протест от седмици, организиран в сряда в Мадрид. Междувременно правителството разкри пакет от 18 мерки, които ще представи на среща на министрите на земеделието от ЕС на 26 февруари. За неделя испанските фермери планират нов протест в Мадрид.

Във Франция фермери заплашихя, че в събота може да блокират откриването на изложението Salon International deL'Agriculture в Париж, което ще продължи до 3 март. Междувременно френското правителство обяви в сряда нов законопроект за укрепване на закона за земеделието и храните и подобряване на заплатите в сектора, а премиерът Габриел Атал заяви, че като спешна помощ, особено за животновъдите, ще бъдат изплатени няколко милиона евро..

Въпреки това в четвъртък в няколко града на север от Париж се проведоха протести, на които фермери заявиха, че въпреки обещанията, се чувстват излъгани

Френското правителство се ангажира също да предложи създаването на „Европейски контролни сили“ за борба с измамите, особено по отношение на здравните разпоредби и борбата срещу вноса на хранителни продукти, които не отговарят на европейските и френските здравни стандарти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: