Ще остане ли Великобритания без работна ръка след Брекзит?

Ще остане ли Великобритания без работна ръка след Брекзит?

Изтича срокът за подаване на заявления за престой и работа в страната

На 30 юни изтича програмата, която позволява на живеещите във Великобритания граждани на ЕС и занапред да си осигурят право на престой и работа на Острова. „Всички, които не спазят крайната дата и нямат основателна причина за това, че са се забавили да кандидатстват, ще загубят моментално и безвъзвратно правото си на пребиваване”, обясняват от мозъчния тръст UK in a Changing Europe. Уточнява се, че тези хора са застрашени,включително от екстрадиране. 

В последните години около 20% от работниците по строежите в страната бяха от страни членки на ЕС. Много от работниците вече не отговарят на изискванията за дълготрайно пребиваване във Великобритания, коментира германският седмичник „Ди Цайт“. Едно от условията е да си живял и плащал данъци там поне пет години. Друго - да са се преселили в страната преди края на миналата година. Слабо място на механизма обаче е това, че във Великобритания няма общ регистър за пребиваващите в страната граждани на ЕС. Така  британското правителство не знае броя на хората, които трябва да легализират наново престоя си. 

Само през първото тримесечие на тази година вече е отказано влизането във Великобритания на 3294 граждани на ЕС заради проблеми с визата или липса на такава, като мярката е засегнала шест пъти повече граждани в сравнение с предишни години. От 2019 г. до 2020 г. броят на европейските граждани във Великобритания е спаднал с близо 200 хиляди души.  

Една от основните причини за Брекзит беше точно желанието да има повече работа за британците. През миналата година бяха подадени 50 000 молби на англичани, които имаха желание да работят и да заменят източноевропейците, които обичайно в последните години събираха реколтата. Реално от подалите заявление на интервю са се явили само 6000, от тях 900 са били одобрени от работодателите. На практика само 112 британци са се явили да работят на полето, останалите са предпочели да останат у дома, пише The Telegraph.  

Според фермери, след Брекзит работната ръка е намаляла със средно 30%, като тенденциите са проблемът да се задълбочава все повече, тъй като работата на полето е непривлекателна за англичаните, а и те не притежават необходимите знания и умения, за да я вършат.    

Новата британска миграционна система е точкова и облагодетелства само висококвалифицираните експерти и хората с професии, в които има дефицит на кадри. Работниците на полето и строителите не са сред тях.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: