Продължава покачването на цените на храните в света

Продължава покачването на цените на храните в света Снимка: https://pixabay.com/

Най -рязкото увеличение на цените на торовете през последните десет години се превърна в нова причина за покачването на цените на хранителните продукти по света, пише Bloomberg

Цените на три групи торове скочиха най -много. Това са основните групи торове: калий, фосфор и азот. Това сериозно засяга глобалната инфлация на храните.

Царевицата ще пострада най -много от повишаването на цените на торовете. Торовете представляват около 20% от разходите за отглеждане на тази култура.

Лошите добиви от царевица могат да доведат до по -високи разходи за фуражи, което в крайна сметка ще доведе до по -високи цени на месото.

Що се отнася до соковете и газираните напитки, те също могат да поскъпнат: царевицата е основната им съставка.

Очаква се площите с царевица да намалеят до 36,8 милиона хектара през следващата 2022 г., от сегашните 37,8 милиона хектара.

Основният фактор за покачването на цените на торовете се крие в неблагоприятните метеорологични условия. Продължителните бури в края на лятото на 2021 г. по крайбрежието на Персийския залив в САЩ възпрепятстваха вноса и износа на продукти.

Друга причина е, че фабриките в региона бяха временно затворени, включително най -големият азотен комплекс в света, собственост на CF Industries Holdings. Поради високите цени на газа производителят беше принуден да затвори два завода във Великобритания.

Yara International ASA, един от най -големите доставчици на торове в света, също обяви, че рекордните цени на природния газ ще принудят компанията да намали около 40% от производството на амоняк в Европа.

Наред с други неща, транспортът също става по -скъп. Както отбелязва един от лидерите на компанията Quest Products, която помага за пускането на пазара на нови продукти, включително пестициди и торове, превозът на товари представлява около 15% от стойността на стоките на дребно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: