Анализатори: Цените на храните ще се повишат значително през 2022 г.

Анализатори: Цените на храните ще се повишат значително през 2022 г.

САЩ почти не внасят храни от Русия и Украйна, но цените въпреки това ще се покачват

Съединените щати са до голяма степен са независими от доставките на селскостопански продукти от Русия и Украйна, но цените на храните все пак ще се покачват, предупреждава американците The Washington Post.

Аналитиците казват, че докато само малка част от храната, консумирана в Съединените щати, идва от чужбина, най-вече от Мексико и Канада, въздействието на конфликта в Украйна ще доведе до допълнително увеличение на цените на храните, те ще останат високи през следващата година. И тъй като Русия е основен производител на торове и други химикали, използвани в селското стопанство, конфликтът вероятно ще засегне това, което ще се отглежда в САЩ тази година."

Анализаторът от Gro Intelligence Уилям Оснето обяснява, че още преди края на февруари предлагането по ключови показатели на селскостопанския пазар е било възможно най-ниско. Например фючърсите за пшеница поскъпнаха с 29%, царевица - с 15%, а соя - с 6%.

Въпрос номер едно е цената на енергията, след това цената на торовете, тъй като Русия е вторият по големина доставчик. След това са химикалите, които са нужни на фермерите за почвата“, обяснява професорът от университета в Сиракуза Патрик Пенфийлд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: