Британски заводи спряха работа поради високите цени на газа

Британски заводи спряха работа поради високите цени на газа

Един от най -големите производители на торове, американската компания CF Industries Holdings обяви за затварянето на две от своите производствени мощности във Великобритания

В изявление компанията обяснява, че причината за това са високите цени на природния газ и че все още не може да предвиди кога тези производствени комплекси ще възобновят работата си, пише kommersant.

Анализаторът на Bloomberg Intelligence Алексис Максуел отбелязва, че спирането на тези заводи, които произвеждат предимно торове с амониева селитра, ще намали обема на производството на компанията. По -мащабна последица от това може да бъде повишаване на цените на торовете на световния пазар.

Възможно е други производители да последват примера на CF Industries Holdings.

Пазарът ще разглежда тази ситуация като евентуално затваряне на други европейски производители, а цените на торовете ще продължат да растат в условията на дефицит на доставки“, каза анализаторът.

Много експерти смятат, че Европа в момента изпитва криза в доставките на енергия на фона на рекордно повишаване на цените на газ и електроенергия.

Според оценките на Goldman Sachs, тази криза може да има сериозни икономически последици. Прекъсванията на електрозахранването вероятно ще повишат цените на енергията още повече, подхранвайки инфлацията и повишавайки и без това високите разходи на компаниите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: