САЩ са внесли рекорден обем торове от Русия

САЩ са внесли рекорден обем торове от Русия Снимка: wikipedia.org

САЩ увеличиха вноса на торове от Русия до рекордните $944 млн.

За периода януари-юли САЩ са увеличили покупките на руски торове до рекордните 944 милиона долара, следва от анализ на РИА Новости,  възоснова на данните на американската статистическа  служба.

Предишният максимум беше регистриран през миналата година, когато стойността на покупките за седемте месеца достигна 900 милиона долара. Тази година стойността на износа е нараснала с 5 % .

В същото време през юли покупките са паднали три пъти в сравнение с юни и с почти 40% на годишна база - до 54,4 милиона долара. Това е минимумът от август 2021 г.

Русия е на второ място по доставки на торове за САЩ тази година. На първо място е Канада, която за седемте месеца от началото на годината е доставила торове на стойност 2,8 млрд. долара. В челната петица са още Саудитска Арабия (484,4 милиона долара), Израел (216 милиона долара) и Катар (214,2 милиона долара).

Общо за периода януари - юли тази година САЩ са намалили вноса на торове с 22% - до шест милиарда долара. При това американският износ в тази категория също е спаднал - с 36%, до 3,4 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: