САЩ купиха руски тор, администрацията не дава обяснения

САЩ купиха руски тор, администрацията не дава обяснения Снимка: https://pixabay.com/

Танкер, превозващ руски торове, плава за Америка на фона на безпокойството, че рязкото покачване на световните цени на торовете може да доведе до недостиг на храна

Танкерът Johnny Ranger, плаващ под либерийски флаг, трябва да пристигне в Ню Орлиънс с около 39 000 тона разтвор на урея и амониев нитрат. 

Според Танюг корабът е бил натоварен миналия месец в Санкт Петербург, а подробности за руския продавач и американския купувач към момента не са налични. Министерството на финансите на САЩ и Агенцията за митническа и гранична сигурност на САЩ отказаха да коментират целия случай, а администрацията на президента Джоузеф Байдън не постави в черния списък руски селскостопански продукти или торове след атаката на Москва срещу Украйна.

Русия и Украйна са водещи износители на торове, ключов компонент за осигуряване на високи добиви от царевица, соя, ориз и пшеница. Американските, както и фермерите по света, намалиха използването на торове поради високите цени, както и площта, която планират да обработват.

Миналата година Америка е внесла от Русия  торове на стойност 262,6 милиона долара, а Комисията за международна търговия на САЩ тази седмица вдигна тежките антидъмпингови и антисубсидийни мита върху карбамиден амониев нитратен тор от Русия в опит да облекчи недостига и растящите цени, коментира politika.rs.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: