Ултрапреработените храни са бавен убиец

Ултрапреработените храни са  бавен убиец Снимка: https://pixabay.com/

До това заключение стигнаха авторите на научна статия, ръководени от водещия учен от Центъра за епидемиологични изследвания в областта на здравето и храненето на университета в Сао Пауло, професор Карлос Монтейро

Тя е публикувана в британското научно списание The BMJ.

Професор Монтейро нарича ултрапреработената храна бавен убиец на хора

Изследователите са установили, че такава храна причинява преждевременна смърт, увеличава риска от рак и допринася за развитието на сърдечно-съдови, психични, стомашно-чревни и други заболявания.
Учените стигнаха до това заключение, след като анализираха здравословното състояние на 10 милиона американци.

Учените отбелязаха, че ултрапреработената храна включва не само газирани напитки и чипс, но почти всяка промишлено произведена храна, която не изисква готвене.

Това се отнася за сладкарски изделия и печива, произведени от първокласно брашно, включително хляб, млечен шоколад, зърнени закуски, млечни напитки, инстантно какао и много видове сладолед. Тази категория включва колбаси и почти всички индустриално произведени месни продукти.

Учените също така класифицират храни, които трябва да се затоплят или заливат с вряща вода преди консумация, като нездравословна храна, включително кнедли, юфка, инстантни супи, хапки и др. Тази категория включва сосове, включително майонеза, маргарин и продукти за мазане, както и заместители на месо и мляко на растителна основа.

Характерна особеност на всички тези продукти е използването на евтини съставки в тяхното производство, включително модифицирани нишестета, преработени масла и различни хранителни добавки от типа Е. Такива продукти не могат да се приготвят в домашни условия, подчертаха учените.

Изследователите призоваха да се купуват непреработени храни: месо, риба, птици, яйца, мляко, зеленчуци, плодове. Всички тези храни също са здравословни сами по себе си с минимална обработка като сушене, смилане или пастьоризиране, стига да не се използват модифицирани нишестета и добавки като подобрители на вкуса.

Освен това ултрапреработените храни не включват растително масло, масло, свинска мас, захар и сол. Сирената, зеленчуковите консерви, както и сушената или консервирана и пушена риба, солените ядки, сиропираните плодове вече са малко полезни, но не представляват такава заплаха, както силно преработените продукти.

Сладкарските изделия, хлябът и готовите меса също не попадат в категорията ултраобработени, ако са произведени без използването на вредни индустриални добавки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: