
Ултрапреработените храни са бавен убиец
- Здравеопазване
- Текст:

Тя е публикувана в британското научно списание The BMJ.
Професор Монтейро нарича ултрапреработената храна бавен убиец на хора
Изследователите са установили, че такава храна причинява преждевременна смърт, увеличава риска от рак и допринася за развитието на сърдечно-съдови, психични, стомашно-чревни и други заболявания.
Учените стигнаха до това заключение, след като анализираха здравословното състояние на 10 милиона американци.
Учените отбелязаха, че ултрапреработената храна включва не само газирани напитки и чипс, но почти всяка промишлено произведена храна, която не изисква готвене.
Това се отнася за сладкарски изделия и печива, произведени от първокласно брашно, включително хляб, млечен шоколад, зърнени закуски, млечни напитки, инстантно какао и много видове сладолед. Тази категория включва колбаси и почти всички индустриално произведени месни продукти.
Учените също така класифицират храни, които трябва да се затоплят или заливат с вряща вода преди консумация, като нездравословна храна, включително кнедли, юфка, инстантни супи, хапки и др. Тази категория включва сосове, включително майонеза, маргарин и продукти за мазане, както и заместители на месо и мляко на растителна основа.
Характерна особеност на всички тези продукти е използването на евтини съставки в тяхното производство, включително модифицирани нишестета, преработени масла и различни хранителни добавки от типа Е. Такива продукти не могат да се приготвят в домашни условия, подчертаха учените.
Изследователите призоваха да се купуват непреработени храни: месо, риба, птици, яйца, мляко, зеленчуци, плодове. Всички тези храни също са здравословни сами по себе си с минимална обработка като сушене, смилане или пастьоризиране, стига да не се използват модифицирани нишестета и добавки като подобрители на вкуса.
Освен това ултрапреработените храни не включват растително масло, масло, свинска мас, захар и сол. Сирената, зеленчуковите консерви, както и сушената или консервирана и пушена риба, солените ядки, сиропираните плодове вече са малко полезни, но не представляват такава заплаха, както силно преработените продукти.
Сладкарските изделия, хлябът и готовите меса също не попадат в категорията ултраобработени, ако са произведени без използването на вредни индустриални добавки.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Volkswagen може да се включи в производството на оръжие

Суровият петрол поскъпва

В Сърбия разпръснаха протестиращи с невидимо оръжие

Мъск съобщи за изпращането на хуманоида Optimus на Марс през 2026 година

Как нашият шумен свят съкръщава живота ни

Пробуждат ли се американците от сладкия сън за просперитет, обещан от Тръмп?

Японски учени разработиха изключително бързо разградима пластмаса

В Германия над 80 хиляди работници от промишлени предприятия излязоха на протест
