Патиците проговориха, за да ни покажат как се обиждаме

Патиците проговориха, за да ни покажат как се обиждаме Снимка: thehappychickencoop.com

Учени твърдят, че плаващите птици могат да имитират други свои летящи събратя, както и звуци, които често чуват от хората – напр. блъскане на врати, повикване по име и обидни фрази.

Група учени в Австралия са се натъкнали на тези способности на патиците, изучавайки спасения архив на резервата Tidbinbilla, след големия горски пожар през януари 2003 г. В своя статия, публикувана в ScienceAlert, те представят случай на австралийска мускусна патица, която сама се е научила да казва „Проклет глупак!“. 

Учените посочват, че това е първият пример за вокално обучение на тези птици, представители на семейство Anserinae, който включва патици, гъски и лебеди. Предположението за избора на обидните изрази, е че птиците очевидно са ги чували често и в достатъчна сила. 

„Овладяването на вокализации чрез научаването им от други индивиди досега беше известно само при ограничени групи животни. Австралийската мускусна патица демонстрира неочаквана и впечатляваща способност за учене на вокали“, се казва в публикацията. 

Тези звуци са описвани и преди, но никога не са били анализирани подробно и досега са останали незабелязани от изследователите в областта на вокалното обучение на животни

Една от изследваните патици, Рипър, е била отгледана в района, югозападно от австралийската столица Канбера през 80-те години на миналия век. Записите показват, че птицата се е научила забележително да имитира звука на затръшната врата, както и да ругае.

Според The Independent, изпълненията на Рипър са записани на касетофон Sony Walkman Professional, с микрофон Sennheiser MKH 816 през 1987 г., когато птицата е била на около четири години. Учените са записали и втора патица с подобни умения. 

За съжаление, много от документите на Tidbinbilla са били изгубени при горския пожар, обхванал резервата през януари 2003 г., така че е трудно да се установят всички подробности, отбелязва проучването, което дава огромно поле за работа на орнитолозите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: