Кучетата като "екстрасенси": те могат да определят дали хората лъжат или грешат

Кучетата като "екстрасенси": те могат да определят дали хората лъжат или грешат Снимка: pixabay.com

"Кучетата често се използват в криминологията - за откриване на наркотици или експлозиви. Може би сега те могат да бъдат използвани като детектор на лъжата? Проучване показва, че кучетата могат да разграничат дали хората лъжат или просто грешат - с едно изключение", съобщава германското списание Focus.

"Лукреция Лонардо от Виенския университет по ветеринарна медицина и нейните колеги изследват тази способност на кучетата чрез така наречения тест за разбиране на лъжливи убеждения. В проучването 200 кучета от различни породи наблюдават как експериментаторът крие храна под единия от два съда. След това той премества храната в другия съд".

"Експериментите показват: почти 60% от кучетата предпочитат да се доверят на собствените си очи, а не на указанията на експериментатора.Те избират правилния съд за храна, дори когато човекът посочи друг. Въпреки това, около 38,5% от животните позволяват да бъдат подведени: те следват жеста на експериментатор и се насочват към празен съд, въпреки че преди това са наблюдавали, че храната е преместена на друго място."

"Интересното беше, когато кучетата следваха подвеждащи жестове: повечето от тях последваха жестове, когато човек не беше виждал храната да бъде премествана на друго място", съобщават Лонардо и нейните колеги. "В тези експерименти 48% от кучетата избраха посочения от тях, но празен контейнер. Ако кучетата виждаха, че експериментаторът също присъства по време на преместването на храната, само 29% от кучетата му вярваха".

"Впрочем, между кучетата имаше обаче едно изключение: докато повечето породи бяха склонни да се доверяват на доверчивия човек, то териерите не го направиха. "Те не само по-рядко се ориентираха по жестове и вземаха решения самостоятелно - когато те следяха жестовете, те също так реагираха точно по противоположния от бордър-колитата, пойнтелите или ретривърите",съобщават Лонардо и нейните колеги".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: