Велооркестър зарадва публиката с 10 концерта в 10 държави за 10 дни

Велооркестър зарадва публиката с 10 концерта в 10 държави за 10 дни Снимка: bydgoszcz.wyborcza.pl

В музикалната индустрия мнозина твърдят, че правят нещо „за първи път”, но полският Big Bike Orchestra наистина първи изнася „мобилни” концерти

В състав Адриан Засада (45 г.) - вокал и китара, Мачей Драпински (35 г.) -акордеон, Йедржей Рохецки (35 г.) - цигулка, Кшищоф Биернацки (35 г.) - кларинет и саксофон, Сжимон Вицирицки (35 г.) - контрабас и Мачей Домагалски (25 г.) - перкусии, оркестърът потегли тази есен от полския град Бидгошч и за 10 дни изнесе 10 концерта „на колело” в Чехия, Словакия, Австрия, Лихтенщайн, Щвейцария, Италия, Франция, Белгия, Холандия и Германия. 

„Пътуването на живота им” започва след конструирането на уникален шестместен велосипед и дълги репетиции, за да свикнат да свирят „в движение” – но точно това е замисълът: да правят виражи с велосипеда и да свирят на емблематгичмни места като Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, Карловия мост в Прага, Атомиума в Брюксел, мостовете на Амстердам, градските площади и дори писта на летище.

Инциденти не липсват – но и те са от полза. През септември, секстетът свирил на живописна платформа в полските планини, но прекъснали концерта, защото една от дъските на платформата се счупила. За щастие, няма пострадали, освен една лека синина на перкусиониста, но „катастрофалната” ситуация, заснета от публиката и публикувана онлайн е гледана  20 милиона пъти.

Такива леки бедствия са забавни, но за Big Bike Orchestra най-приятната част от техните приключения е радостта на зрителите. „Реакциите на хората на всякъде са почти еднакви – първо са приятно изненадани, а след това бързо грабват телефоните си, за да уловят момента“, разказа Мачей Драпински пред Тhe Еpoch Тimes.

„Само си представете... вървите по улицата и изведнъж чувате музика и виждате шест момчета, които се возят на един велосипед и свирят – усмивката просто естествено се появява на всяко лице“, продължава акордеонистът, който всъщност е събрал групата. .„Когато се появи лудата идея за шестима музиканти, които свирят, карайки шестместен велосипед, знаех, че съм намерил правилните хора. Личности, които са смели, дръзки и не се страхуват от предизвикателства”, хвали колегите си Драпински.

Още през 2019 г., когато е само на няколко месеца, Big Bike Orchestra са поканени да участват в "Poland’s Got Talent", където стигат до полуфиналите. Оттогава групата издава три сингъла, прави над 100 концерта и е затрупана със заявки за участия на фестивали и събития в цяла Европа и извън нея.

Unique Orchestra Travels to 10 Countries in 10 Days on an Extraordinary Bike,  Wows Passersby | The Epoch Times
Снимка -Тhe Еpoch Тimes

Техният „ManianaTour 2023“ все още продължава, паралелно с репетициите и работата по музиката и записите на дебютния им албум. Същевременно вървят и „тренировки” с втори велосипед, с някои иновации, след като „различни преживявания и приключения”, наложили основен ремонт на първия. 

Най-голяма отговорност при концертите „на колело” носи вокалистът на първата седалка, който се справя с управлението – между другото, съвсем различно от това на традиционен велосипед. Но за общата безопасност отговорят всички, тъй като дори най-малките излишни жестове могат да нарушат плавното движение. Музикантите са единодушни, че най-трудно се постигна синхронът между въртенето на педалите и свиренето, но това, което ги улеснява, е приятелството. И шестимата имат семейства, но за тях оркестърът е музикалното им семейство.

„Както всяко семейство, имаме и добри моменти, и мигове на слабост – но се справяме без никакви проблеми, защото сме много близки приятели и можем да разчитаме един на друг“, казва Мачей Драпински и разкрива плановете им – да представят Big Bike Orchestra на всеки континент, а първата им мечта - концертно турне в САЩ, изглежда скоро се ще осъществи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: