Хот-догът може да ви отнеме 36 минути живот, твърдят учени

Хот-догът може да ви отнеме 36 минути живот, твърдят учени Снимка: maxpixel.net

Пилешките крилца могат да ви струват 3,3 минути здрав, активен живот, докато солените фъстъци и печената сьомга, напротив, ще прибавят съответно 26 и 16 минути.

"Прясно изпечено хлебче, сочен кренвирш, малко лук,  горчица - и ето, че вече ви текат лигите. Но струва ли си хот-догът да отнеме 36 минути от живота ви? Това е въпрос, зададен от експерти в Университета в Мичиган (САЩ), които оценяват повече от 5 000 продукти за това как те влияят на вашето здраве", пише Daily Mail.

Според техните данни пилешките крилца могат да ви струват 3,3 минути здраве, активен живот, докато солените фъстъци и печената сьомга, напротив, ще прибавят съответно 26 и 16 минути, се казва в статията.

Порция ориз с бобови храни ще ви донесе още 13 минути, а ябълков пай - 1,3 минути здравословен живот.

Освен загубите за здравето, екипът от учени също изследва степента на въздействие на продуктите върху околната среда, посочва изданието.

Въз основа на направените констатации екипът от учени е разрабоил няколко обикновени диетични заместители, които да помогнат на хората да се хранят с по-здравословна и по-екологична храна. Те предлагат да пренасочите 10% от дневните си калории от говеждо месо и преработени храни, към смес от плодове, бобови растения, ядки, някои морски продукти и зеленчуци. Учените смятат, че това може да ви позволи да получите допълнителни 48 минути активен  живот на ден, както и да намалите въглеродния отпечатък на вашия рацион върху околната среда с около една трета, се подчертава в статията.

"В предишните проучвания констатациите често се свеждаха до обсъждане на продукти от растителен и животински произход", отбелязва Катерина Стилиану, един от авторите на изследването и специалист по въпросите на здравето и околната среда. - Макар и да откриваме, че продуктите от растителен произход като цяло показват по-добри резултати, съществуват значителни разлики в продуктите както от растителен, така и от животински произход."

След приключването на първоначалното изследване, насочено към САЩ, изследователите вече си сътрудничат с партньори от Бразилия, Швейцария и Сингапур, за да разработят аналогични системи за оценка, по-адаптирани към тези страни. Пълните резултати от проучването са публикувани в списание Nature Food.

Със съкращения от: Daily Mail

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: