Мисията Juice ще търси подводен живот на луните на Юпитер

Мисията Juice ще търси подводен живот на луните на Юпитер

Европейската космическа агенция изстреля сондата Juice, която ще изследва най-големите ледени спътници на Юпитер - Калисто (диаметър - 4820 км), Ганимед (5270 км) и Европа (3120 км)

Сондата с тегло 6 тона и размерите на автобус беше изведена в орбита с ракета Ariane 5 от космодрума Куру. Отделянето беше успешно и Juice вече разгърна слънчевите си батерии с площ 85m2.


    Juice ще лети до Юпитер по сложна траектория, използвайки гравитационните сили на Венера и Земята за ускоряване. Пътуването от 6,6 милиарда километра ще трае 88 месеца.


    Изследването ще започне от Европа през лятото на 2031 г. и ще завърши на Ганимед през септември 2035 г. До този момент запасите от гориво ще бъдат изчерпани и устройството ще се сблъска с повърхността на Ганимед.


    Спътниците на Юпитер ще бъдат изследвани без кацане. Juice е оборудвана с камери, лидар, магнитометри, спектрометри и т.н.
    Учените се надяват да открият признаци на живот, който може да съществува в океаните под 10 км лед. Говорим за микроорганизми, а не за подводна цивилизация.


    НАСА също планира да изпрати свой апарат на Европа през 2024 г. Сондата Clipper ще лети по по-къса траектория и ще достигне сателита през 2030 г.

Програмите Clipper и Juice science се допълват взаимно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: