Амазонските гори започват да излъчват повече въглероден диоксид, отколкото поглъщат

Амазонските гори започват да излъчват повече въглероден диоксид, отколкото поглъщат

Ново изследване, публикувано в списание Nature, показва, че променящите се метеорологични модели намаляват способността на амазонските дъждовни гори да абсорбират въглерода. Комбинираното влияние на обезлесяването, нарастващото изгаряне на дървен материал и тежките суши влошават ефекта. 

Според еколозите това е знак, че се приближаваме до „повратна точка“, след която най-големият регион на тропически гори на планетата ще започне да допринася за климатичните промени, вместо да ни спасява от тях. 

Проучването изследва измерванията на въздуха, направени по време на 600 полета на малки самолети, извършени между 2010 и 2018 г. над тропическите гори на Амазонка. Резултатите показват най-големи промени в екологичното равновесие в райони, които са претърпели мащабно обезлесяване или са били изгорени. 

Откриваме, че общите въглеродни емисии са по-големи в източна Амазония, отколкото в западната част, най-вече в резултат на пространствени разлики в излъчените въглеродни емисии“, пише в своя доклад международният екип от изследователи.  

Резултатите показват, че „затоплянето и обезлесяването в източна Амазония са обърнали процеса на поглъщане на въглерод в регионален мащаб и че промяната всъщност се проявява в повишаване на количеството на атмосферния въглероден диоксид“, пишат експертите.  

Въпреки политическия натиск за намаляване на тенденцията, темповете на обезлесяване са се повишили значително - особено по време на пандемията COVID-19. Според експертите може да не е късно да обърнем тенденцията. Това е деликатен и опасен момент, който изисква незабавни действия, твърдят те.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: