Исоп - най-новият хит сред етеричните култури

Исоп - най-новият хит сред етеричните култури Снимка: pixabay.com

Цената на маслото на международните пазари е пет пъти по-висока в сравнение с лавандуловото.

Билката хизоп /исоп/ e позната от древни времена,  но отскоро се отглежда в България за производство на етерично масло.

Това е една лечебна билка, която помага за борба с респираторни заболявания, изгражда имунната система, действа тонизиращо и ободряващо и има много ползи. Използва се в козметиката, за лечебни цели, но и като подправка на храни.“, казва Весела Карапчанска – търговски представител на „Български билки и етерични масла“ със седалище с. Гълъбец, община Поморие. 

Целта на сдружението е да се излезе на световния пазар и да се наложи етеричното масло от хизоп, произведено в България.   

Тя и нейни колеги са в Добрич, за да потърсят връзки с местни производители и да представят хизопа като новия хит на пазара в производството на етерични масла. От него се добива специфично масло с камфоров дъх, което се използва за лечебни цели.

В област Добрич с билката са засадени няколкостотин декара, например в балчишките села Гурково, Царичино и Тригорци. 

Годината не беше добра за нито една етерично-маслена култура. Пазарът на лавандула е в стагнация. Трябва да бъдем гъвкави, да търсим нови възможности и да се насочим към различни култури“, коментира още Весела Карапчанска. 

В стопанството, разположено в землището на бургаското село Гълъбец от 5 години се отглеждат 3000 дка с лавандула, бял равнец, два вида лайка и 200 дка хизоп. Именно от тук производителите разчитат да получат разсад на специфичната билка

От хизоп, отглеждан върху необлагодетелствани терени, могат да се добият до 5 кг/дка масло. При плодородни почви етеричната билка може да даде от 7 до 10 кг/дка след втората си година. Това е почти пет пъти повече в сравнение с лавандуловото олио. 

Цената на световния пазар на маслото от хизоп е 100 - 140 евро за килограм.

За родина на хизопа се счита Средиземноморието. В Южна Европа тази билка често се използва като добавка към домашни ликьори и други плодови напитки. 

Маслото от хизоп има бледожълт цвят, приятен мирис и прилича на лавандуловото. То влиза в състава на първокачествени парфюми, сапуни, шампоани, соли за баня. С лечебна цел се използват надземните части на билката и нейните цветове. 

Това масло засилва чувството за бдителност и помага при тревожност и умора. Препоръчва се като средство за възстановяване след боледуване и общо тонизиране на тялото. Ефективно е и в случаите на респираторни проблеми, вирусни инфекции, възпалено гърло, грип, бронхит, хрема и възпаление на сливиците. А под формата на лосион-крем, смесено с базово масло, то стяга кожата, прави я мека, нежна и прикрива бръчките. 

„Български билки и етерични масла“ и техни партньори отглеждат около 600 дка хизоп. Имат малка дестилерия и са изнесли 70 литра масло във Франция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: