Китайска провинция превърна лечебните растения в мотор за растеж

Китайска провинция превърна лечебните растения в мотор за растеж

Регионът се замогва и бе изваден от списъка на най-бедните в държавата

Провинция Гансу в Северозападен Китай превърна развитието на традиционната медицина, основана най-вече на билки, в основен отрасъл за стимулиране на местната икономика, съобщи агенция Синхуа. 

Правителството на провинцията си е поставило за цел да реализира 66 милиарда юана или 10 милиарда долара до 2023 г. от цялата производствена верига на китайските фитопрепарати, които стават все по-популярни в света. 

В този регион отглеждането на лечебни растения, като Angelica sinensis (на снимката) и Codonopsis pilosula, е традиционно. Гансу разполага с 310 хиляди хектара, заети с лечебни тревни плантации. Обемът на производството през 2019 г. достигна 1,3 милиона тона на стойност близо 44 милиарда юана. 

Град Динси в провинция Гансу се намира в един от най-сушавите и най-слабо развитите региони в Западен Китай. Дори беше обявен от ООН през 1980 г. за непригоден за живот. Хората тук отдавна живеят в нищета, докато през миналата година градът не се оказа последният в редицата на изключените от списъка на бедните региони

Сухоустойчивото селско стопанство, каквото е и оглеждането на лечебни растения, а също и на картофи, допринесе много за развитието на местната икономика. 

До 2023 г. властите възнамеряват да изградят 76 водещи предприятия, свързани с лечебните растения.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: