Полезни ли са етеричните масла

Полезни ли са етеричните масла Снимка: личен архив

Интервю с Десислава Василева, консултант към doTerra.

Разкажете ни за първата си среща с етеричните масла.

От осем години използвам само натурални продукти, защото имам непоносимост към миризмите. За съжаление, най-качествените козметични продукти се продават в мрежовите компании. И така стигнах до doTerra. Купих си комплекта Home Essentials – един голям пакет с етерични масла, който ползваме вкъщи. И бях удивена! Оказа се, че не съм имала непоносимост към миризмите, а към синтетиката в ароматите. И понеже въздействието им върху мен беше неописуемо добро и до днес продължавам да ги ползвам и разпространявам.

 

Чисто технологично, колко време отнема създаването на едно етерично масло?

Това е един много дълъг процес. Трябва да се насадят културите, после те трябва да пораснат и да се наберат в точно определен период. В допълнение дадени култури растат на определена надморска височина. Важно е също така да не се пръскат растенията, за да няма пестициди и химикали в тях. В екипа ни има едно момиче, което има дестилерия, която произвежда лавандула и роза и работи към doTerra. Тя казва, че лавандулата е специално растение, което много боледува. И понеже не се пръска, то огромно количество от лавандула умира. Просто от много малко количество трябва да се извлече есенцията…

Нужно е продуктите, на които се доверяваме, да са чист клас етерични масла, т.е. те да имат своя стандартизация и се тестват по метода на седемстепенното изследване за химикали, пестициди или примеси. Затова и цената им е малко по-висока. Етеричното масло от тамян може да се закупи за 17 лева, както и за 72 евро. Но какво има в маслото от тамян, което купуваме на ниска цена? Откъде е извлечен, къде е дестилиран, къде е бутилиран и т.н. - не е известно. Никой не знае, защото в света няма регулаторен орган, който да контролира този процес. Докато по закон, ако в едно шишенце се съдържат 8% етерично масло, то може да се означи като чисто „pure". На практика маслото не е чисто, а разредено. Не твърдя, че е вредно, а че плащаме твърде скъпо. 

 

От Вашия опит, от какво най-често боледува българинът?

Тревожност. Понеже имам фейсбук страница, която се казва „Дар от земята”, и там имам над 1000 последователи. Ако не търсят нещо за тревожност, то тогава ще е за стрес. И се оказва, според официални медицински изследвания, че най-много българи посещават кардиологичните отделения. И в основата на тези заболявания е стресът.

 

Какво ги съветвате Вие? Кое етерично масло им препоръчвате?

По принцип няма формула. Етеричните масла оказват различно въздействие върху различните хора, т.е. трябва да се пробва. Например при една обикновена паник атака, която не се нуждае от лекарска намеса, тогава капвам две капки мента, разтърквам дланите и вдишвам пет пъти през носа, задържам дъха и издишвам през устата. То е същото както някой с хубав парфюм мине покрай нас – вдишваме и забравяме. Но ако се чувстваме заклещени в един безкраен цикъл от негативни мисли – тогава една капка тамян под езика ще направи чудеса. Тамянът заземява. Много е важно да намериш своето си масло – като аромат, въздействие и т.н.

 

Има ли българско участие в doTerra като бизнес и продукция и до какво степен?

Едно от нещата, с което ме впечатли doTerra, е, че не взема продукти от глобални компании. Тя взема продукция само от малък и среден бизнес и земеделци. В България има две дестилерии в град Добрич, които работят за doTerra. Втората започна дейност миналата година през ноември. Очаква се да започне да работи и трета дестилерия в Казанлък до края на годината.

По този начин doTerra е осигурила 130 постоянни работни места и 31 сезонни места в страната ни. В допълнение чрез благотворителната си кампания Healing handsdoTerra е дарила над 300 000 долара на Добрич, за да поддържат домове за деца и сираци и да организират различни събития за младежи в околността, които наброяват около 3500 човека.

 

Как работи doTerra?

 

На принципа на споделянето – от уста на уста.

Много е важно да имаш добър консултант, защото колкото и да са полезни етеричните масла, те могат да бъдат и вредни. Напоследък се нароиха много ароматерапевти. Аз не твърдя, че съм добър ароматерапевт, но съм добър консултант. В доста статии на ароматерапевти се пише, че етеричните масла не се приемат вътрешно. Но всъщност в по-голямата си част етеричните масла на doTerra се приемат и вътрешно, защото технологично и като химичен състав етеричните масла на doTerra са различни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: