Изкуствен интелект предсказва събития от "важен обществен интерес"

Изкуствен интелект предсказва събития от "важен обществен интерес" Снимка: stcsig.org

Пентагонът експериментира с разработка, която може да предвиди възможни действия дни предварително

Ако се чудите колко са напреднали системите с изкуствен интелект (AI), трябва да знаете, че американската армия тества експериментална мрежа с AI, чиято задача е да прогнозира вероятни бъдещи събития от важен обществен интерес

Поредицата от тестове се нарича ​​Глобални експерименти за доминиране на информацията (GIDE) и комбинира данни от огромно разнообразие източници, включително сателитни изображения, доклади от разузнаването, сензори в полето, радари и др., съобщава публикация в sciencealert.com

Облачните изчисления също играят важна роля в процеса, като обработват ефективно огромни масиви от данни и ги предоставят на военните служитби и агенции, които се нуждаят от тях.

„GIDE-експериментите за глобално доминиране на информацията въплъщават фундаменталната промяна в начина, по който използваме данните, за да увеличим времето за вземане на решения от страна не само на военните, но и цивилни лидери", обясни генералът от ВВС на САЩ Глен Д. Ван Херк на пресконференция миналата седмица.

Това, с което AI наистина помага, е използването на машинно обучение за намиране и събиране на цялата тази информация много по-бързо, отколкото могат   операторите - хора. Така например, ако AI наблюдава повишена активност, той може да отбележи това и в други части на системата и след това данните да се анализират като част от цялостен информационен масив.

"Данните съществуват и идеята е да ги направим достъпни, като ги споделим в облак, където да ги разгледа изкуственият интелект”, казва Ван Херк. „В миналото може би не сме анализирали всяко сателитно изображение, а сега го правим в рамките на минути, или почти в реално време. Като оперативен командир, това ми дава време за разпределение на силите, както и възможности да възпра дадена ситуация, като предоставя информацията за нея своевременно на държавния секретар или дори на президента”.

Разбираемо е, че САЩ не разказват твърде много за това как точно работят тези нови AI-системи или как обработват събраната информация, но крайният резултат е повече данни, обработени за по-кратко време. Третият набор от тестове GIDE беше завършен наскоро и вече се планира четвърти.

Въпреки че експериментите звучат малко   подозрително - напр., ако ще доведат до арестуване на хора, преди да са извършили престъпления - Пентагонът ги определя като форма на събиране на допълнителна информация, а не като начини да се погледне в бъдещето. Ван Херк подчертава, че хората и сега вземат решенията си въз основа на данни и смята, че разработваният AI ще доведе до деескалиране на ситуации, а не обратното. 

Бел. ред. Подобен изкуствен интелект се използва в "Специален доклад", американски фантастичен филм от 2002 година, режисиран от Стивън Спилбърг и е  основан на разказа „Специален доклад“ от Филип К. Дик.

Действието се развива във Вашингтон и Северна Вирджиния през 2054 година, където специализиран полицейски отдел хваща убийците преди да са извършили престъплението. Филмът е комбинация между детективска история, трилър и научна фантастика. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: