Франция с решителни мерки срещу климатичните промени

Франция с решителни мерки срещу климатичните промени Снимка: francescocaroccitours.com

Ако искате да смените старата си кола с електрически велосипед, държавата ще ви предостави безвъзмездна вноска от € 1500

Изглежда, Франция най-накрая прие сериозно борбата с климатичните промени и дълго обсъжданият и оспорван дори с масови демонстрации закон най-сетне е факт. В окончателно одобрения от парламента пакет с мерки, насочени към по-малкото замърсяване на въздуха, първата задача е намаляване на потреблението на изкопаеми горива. 

И може би най-добрата страна на закона е, че наред с мерките към промишнеността, които предвиждат значителни проценти намаляване на употребата на изкопаеми горива, новите правила обхващат и ежедневието на френските граждани

Така например държавата ще предложи вноска от € 1500 на всички, които решат да изоставят старата си кола и да я заменят с електрически велосипед. Тези, които решат да си купят товарен електрически велосипед, ще получат вноска от € 1000. Мярката се прилага „за насърчаване на използването на електрическия мотор като алтернатива на индивидуалните возила и за улесняване на прехода към устойчиви транспортни средства, особено в градските райони и покрайнините му“, обясниха министрите в общото си изявление. 

Освен това правителството на президента Макрон ще забрани пътуването със самолет, ако по избраната дестинация може да се пътува с влак няколко пъти на ден и разстоянието се изминава за до два часа и половина. 

Train at Gare du Nord, Paris
Снимка - tripsavvy.com

От 2028 г. френското законодателство забранява рекламата на изкопаеми горива и на най-замърсяващите превозни средства. От 2025 г. ще бъдат забранени полистиролните опаковки за храна за еднократна употреба. Големите вериги супермаркети ще бъдат задължени да отделят поне 20% от площта на магазините си за продажба на насипни продукти. Също от 2028 г. ще бъде забранено да се дават под наем, както и да се наемат сгради с лоша изолация, което би довело до високи разходи за енергия.

Пакетът мерки обхваща и храненето, с цел още от детска възраст да се изградят нови хранителни модели. В училищните столове се въвеждат множество и разнообразни вегетариански менюта. Освен това в училищните столове консумацията на месо ще бъде ограничена, като един ден от седмицата задължително ще се предлага само вегетарианско меню. 

Има и нови изисквания за продуктите - започвайки от 2024 г., поне 60% от месото и рибата в менютата ще трябва да бъдат с „високо качество“, макар че не е уточнено какво предвижда това определение, а 20% от хранителните продукти трябва да са от биопроизводство.

Но според Грийнпийс: „Макрон не беше много амбициозен. Можеше да направи повече." Законът е критикуван от екологични организации и леви парламентаристи, които обвиниха президента Макрон в „липса на амбиции" и налагане на твърде късни срокове за въвеждане на правилата. 

Според неправителствената организация Réseau Action Climat в този си вид законът „не ни позволява да постигнем целите си за намаляване на емисиите на парникови газове". 

Все пак френският закон е факт – докато законодателството в други европейски страни година след година поставя темата в графа „други”.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: