Богати американци разграбват последните „златни паспорти” за ЕС

Богати американци разграбват последните „златни паспорти” за ЕС Снимка: timesofmalta.com

За някои свръхбогати хора най-мощният актив, който може да се купи с пари, не е суперяхта или частен самолет, а паспорт.

„Златните паспорти“ позволяват на богатите да получат гражданство в замяна на инвестиране на определена сума пари в дадена страна. Малко по-неизгодната им версия - „златните визи“, предоставят срещу инвестиции разрешения за временно пребиваване.

Според публикуван в четвъртък доклад на Henley & Partners, от 2019 г. насам запитванията от САЩ за златни европейски паспорти са скочили с 447%, измествайки интереса на китайски и руски граждани. Посочените в доклада причини включват инфлацията, социалните и политически вълнения и намаляващата средна класа в САЩ, което мотивира по-богатите американци да „подготвят бъдещето на американския си живот” на Стария континент.

Експерт от фирма, уреждаща имиграция на инвеститори, казва пред Business Insider, че клиентите им гледат на програмите за "златен паспорт" като на застрахователни полици, интересувайки се най-вече кое е най-доброто място за живот при климатична катастрофа или нова глобална пандемия. 

Една от най-популярните инвестиции според Henley & Partners е покупката на недвижими имоти, на които се гледа като на „надежден клас активи”. Често те са пътят към притежанието на   не един, а множество чуждестранни паспорти, което създава за инвеститорите и семействата им много опции – къде да живеят, да работят, да учат, или къде да се пенсионират. 

Възможностите обаче бързо намаляват. В четвъртък Португалия, най-търсената от американците имиграционна дестинация, обяви, че няма да приема нови заявления по програмата си за златни визи. Целта е да се овладее спекулацията с цените на недвижимите имоти, докато страната се бори с жилищна криза. 

Три дни по-рано и Ирландия преустанови програмата си за златни визи. Както съобщава The Irish Times, страната обаче е атакувана най-вече от китайци, подали миналата година 282 от общо 306 заявления за визи, при едва 10 от САЩ. 

За момента Австрия може да предоставя гражданство на богати чужденци с „изключителни заслуги“, т.е., преки инвестиции в австрийската икономика на стойност около $ 9.5 милиона. 

След като Португалия отпадна като опция, сега на преден план е Малта - единствената страна в ЕС, която все още поддържа схема за „златни паспорти". За целта не се изисква „истинска връзка“ със страната - например дългосрочно пребиваване, а инвестиция, по схема за предварително определени плащания или покупка на недвижим имот.

Програмата на Малта беше съпътствана от доста скандални случаи, но все още е реална пътека към ЕС. Гражданството в Малта носи редица привилегии - свободно движение през 27-те държави-членки на ЕС, право на глас и достъп до вътрешните пазари на Евросъюза, макар че след руската инвазия в Украйна, програмите за златни паспорти и визи подлежат на тотален контрол. 

Въпреки настояването на ЕС, Малта досега отказва да ги спре, освен за граждани на Русия и Беларус. Малтийската програма за златен паспорт изисква инвестици между € 590 000 и € 740 000 (в зависимост от срока на пребиваване), закупуване на недвижим имот за най-малко € 700 000, или наемане на такъв за минимум € 16 000 годишно, дарение от € 10 000 и невъзстановяеми такси и депозити за общо €26 500, уточнява Business Insider.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: