Над 200 руски спортисти са сменили спортното си гражданство

Над 200 руски спортисти са сменили спортното си гражданство Снимка: sportsintegrityinitiative.com

Войната на Русия в Украйна лиши хиляди руски спортисти от правото да участват в международни състезания

Според публични данни, между 2022 и 2023 г. най-малко 204 руски спортисти са се разделили с руското си спортно гражданство, пише theins.ru. Списъкът включва известни професионалисти, европейски и световни шампиони, както и много млади спортисти, които сега започват кариерата си.

Шахматистите са мнозинство – 141, включително Александра Костенюк, една от най-успешните гросмайсторки в историята на руския шах, 12-та световна шампионка за жени, двукратна шампионка на Русия, европейска шампионка и трикратна победителка в Световните шахматни олимпиади в състава на руския национален шахматен отбор. Костенюк вече ще представлява Швейцария.

От фигурното пързаляне и конният спорт Русия губи по 11 спортисти. С по петима състезатели се разделиха руската художествена гимнастика и тениса. Сред тях е Анастасия Симакова, двукратна световна шампионка по художествена гимнастика за юноши през 2019 г. и бронзова медалистка по лента от първенството на Русия през 2020 г. От 2024 г. тя ще играе за Германия.

Руските моторни спортове и футбола се лишиха от по четирима елитни спортисти. По двама състезатели загубиха елитните руски клубове по колоездене, мото-крос, кънки-бягане, хокей, плуване, гребане, бокс и ветроходство и по един - националните гарнитури по свободна борба, лека атлетика, биатлон, шорттрек, ММА, джудо, и алпийски ски-дисциплини.

Реалният брой руски спортисти с ново гражданство може да е многократно по-висок, отбелязва изданието, тъй като много отлични млади спортисти, които все още не са толкова известни, също са в чужбина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: