Зеленски отне гражданството на 13 православни свещеници

Зеленски отне гражданството на 13 православни свещеници Снимка: facebook.com

Президентът на Украйна Владимир Зеленски прекрати гражданството на 13 православни свещеници

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е прекратил гражданството на 13 свещеници от Украинската православна църква (УПЦ). Информацията публикува изданието Lb.ua, позовавайки се на свои източници.

Отбелязва се, че указ № 898/2022 от 28 декември 2022 г. за отнемане на гражданството не е обнародван официално поради съдържащите се в него лични данни. В документа става дума за Тулчинския и Брацлавския митрополит Йонатан, когото Службата за сигурност на Украйна (ССУ) подозира в държавна измяна. Твърди се, че той е притежател на руски паспорт.

Освен това, сред списъка със свещенослужители е и викарият на Тулчинската епархия, епископ Сергий Ладижински. Според изданието той е в близки отношения с Йонатан.

Както стана ясно, съответното съобщение за лишаване от гражданство от посочените лица е получено и от Държавната миграционна служба. Съгласно действащите правила, те могат да бъдат депортирани по-късно.

LB.ua съобщава, че по-късно ще публикува пълния списък с 13-те свещеници.

През декември беше съобщено, че ВрИД председател на ССУ Василий Малюк е заявил за откриването на над 50 наказателни дела срещу свещеници от УПЦ на Московската патриаршия, по пет от които съдилищата вече са постановили присъди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: