Тази година 4 400 руснаци са се отказали от гражданството си

Тази година 4 400 руснаци са се отказали от гражданството си Снимка: pasporta.org

Според статистиката, цифрата макар и бавно, расте

През 2022 г. от руско гражданство са се отказали 4 300 души, през 2021 г. – 4 055, през 2020 – 3 877, но през 2019 – 4 356, казва в интервю за РИА „Новости” директорът на консулския отдел на руското външно министерство. Според Forbes, от началото на войната от руски паспорт са се отказали общо 8 700 души

Сред тях са шестима милиардери: основателят на компанията Itera Игор Макаров, основателят на инвестиционната компания Freedom Finance Тимур Турлов, основателят на групата фондове DST Global и бивш съсобственик на Mail.Ru Group Юрий Милнер, основателят на Revolut Николай Сторонски, основателят на Troika Dialog Рубен Варданян, Игор Макаров, основател и ръководител на енергийната компания „Арети” и основателят на Tinkoff Bank Олег Тинков, който подчерта, че не иска „да бъде свързван с фашистка страна, започнала война с мирен съсед“. 

В същото време Министерството на външните работи съобщава, че през първите девет месеца на 2023 г. руско гражданство в чужбина са получили 15 100 души, 12 500 от които деца, родени в смесени бракове.

От 26 октомври Руската федерация ще разшири списъка с престъпления, за които се предвижда лишаване от придобито руско гражданство. Досега до отнемане на руския паспорт водеха престъпления от терористичен характер, вземане на заложници, организиране на незаконна въоръжена формация, насилствено завземане на властта и посегателство върху живота на държавник. 

Новите криминални прояви, за които извършителите им ще се лишават от руско гражданство, са: разпространение на фалшиви твърдения за въоръжените сили на Руската федерация, дискредитиране на руската армия, саботажна дейност, призиви за въвеждане на санкции и разгръщане на агресивна война. 

С лишаване от гражданство ще бъдат наказвани и онези, които публично призовават към екстремистка дейност и нарушават териториалната цялост на Руската федерация. Същото наказание ще очаква руснаците за дезертьорство, държавна измяна, разкриване на държавни тайни, укриване от военна служба и избягване на изпълнението ѝ. 

Същевременно, след пожелателно изявление на Владимир Путин, руското министерство на спорта и депутати от Държавната дума започват работа по закони, които да ограничат заминаването на млади руски спортисти в чужбина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: