Изграждането на „Северен поток 2“ ще бъде завършено без американски санкции

Изграждането на „Северен поток 2“ ще бъде завършено без американски санкции Снимка: pixabay

Вашингтон и Берлин успяха да се споразумеят за това

Съединените щати признаха, че санкциите на този етап от дейностите са контрапродуктивни, а Германия обеща да съдейства на Украйна за удължаване на транзита на газ през нейна територия след пускането на новия газопровод, съобщи Euronews.

Северен поток 2“ предвижда транспортиране на руски газ до Западна Европа през Балтийско море. Киев говори за заплаха за енергийната си сигурност и се съмнява, че Русия ще удължи транзитното споразумение, изтичащо през 2024 г.

„Германия се ангажира да предприеме свои собствени мерки и да търси ефективни мерки, включително санкции на ниво ЕС, за да ограничи експортния потенциал на Русия към Европа в енергийния сектор, в случай че Русия се опита да използва енергийните ресурси като оръжие или предприеме нови агресивни стъпки към Украйна“, подчерта Виктория Нуланд, заместник- държавен секретар на САЩ по политическите въпроси

САЩ се противопоставиха на проекта „Северен поток 2“, смятайки го за заплаха за енергийната сигурност на ЕС и Украйна, но признаха, че е проблематично да се възпрепятства завършването на практически построения газопровод. Вашингтон и Берлин обещаха да помогнат за намаляване на зависимостта на Украйна от руския газ.

Междувременно Върховната Рада призова ЕС и САЩ да предотвратят откриването на газопровода. В Киев посочват перспективата да загубят важен източник на доходи и наричат ​​проекта политически мотивиран.

От своя страна Русия припомни, че доставките на газ са извън политическата плоскост, като посочва, че тя изпълнява всички задължения към търговските партньори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: