Германия смята да започне собствено разследване на аварията по "Северен поток"

Германия смята да започне собствено разследване на аварията по "Северен поток" Снимка: РИА Новости

Германският министър на правосъдието: страната ни може да започне собствено разследване на извънредното положение в "Северен поток"

Ако подозрението за умишлено повреждане на руските газопроводи "Северен поток" и "Северен поток - 2" се потвърди, властите на ФРГ могат да започнат собствено разследване на случилото се, заяви министърът на правосъдието и защита правата на потребителите на ФРГ Марко Бушман.

"Възможно е в този случай да е извършено престъпление, по което федералният прокурор би могъл да започне наказателно преследване от свое име", заяви Бушман в интервю за изданието Bild am Sonntag.

По думите на министъра, официално разследване ще бъде започнато в случай на потвърждение на подозренията за умишлено повреждане на газопроводите.

По-рано министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фрейзър заяви за плановете за създаване от Германия, Дания и Швеция на съвместна следствена група за разследване на терористичните атаки на "Северните потоци".

В миналия понеделник терористични атаки бяха извършени едновременно на два руски експортни газопровода за Европа. Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочена диверсия. Руската страна официално поиска информация от Дания за произшествието по "Северен поток", веднага след като стана известно за случилото се.

Операторът на "Северен поток" Nord Stream AG съобщи, че извънредните ситуации по газопроводите са безпрецедентни и сроковете за ремонт не могат да бъдат определени.            

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: