Японският мъх маримо: чудните топчета на природата

Японският мъх маримо: чудните топчета на природата Снимка: lifeglobe.net

Днес те са разпространени само на две места в света – в езерото Миватн в Исландия и езерото Акан в Япония

На нашата планета Земя има множество уникални езера. В някои от тях обитава огромно разнообразие от растения и животни, други са лишени от живот. Има организъм, който обитава само няколко езера в света. Това е японският мъх маримо, за който разказва интернет порталът lifeglobe.net.

Името обаче е малко неточно. Топчетата маримо всъщност изобщо не са мъх, в действителност това са водорасли. На тях израстват дълги нишки, подобни на косми. Търкаляйки се по дъното на сладководните езера, тези влакна се преплитат. По такъв начин те нарастват, за да образуват сфера,  приличаща малко на мъх. Най-големите могат да бъдат с диаметър повече от 30 сантиметра.

Топчетата мъх имат свойството да плуват през деня, а през нощта да се потапят на дъното. Експертите смятат, че те правят това по две причини. Първата е свързана с фотосинтезата - те изплуват на повърхността през деня, за да получат слънчева светлина. Втората причина са техните циркадиански ритми - организмите се издигат и отново се спускат според вътрешния си биологичен часовник.

Наричат още японския мъх маримо „езерни топки".  Някога те са се срещали на много места из целия свят - виждали са ги в Исландия, Сибир, Австралия, Украйна, Ирландия и Япония и това са само част от местата. През последните десетилетия обаче специалистите забелязват нещо странно - езерните топки започват да изчезват. 

През последните 30 години бучки от мъх маримо са забелязани само в 50% от местообитанията, които са известни. Днес те са разпространени само на две места - в езерото Миватн в Исландия и езерото Акан в Япония. На какво се дължи този рязък спад? За попадането на езерните топки в списъка на застрашените от изчезване видове експертите обвиняват замърсяването на околната среда, пестицидите и изменението на климата. Върху тяхното разнообразие също така оказват влияние туризмът и търговията с аквариуми.

Много хора обичат да отглеждат маримо топките като домашни любимци, ето защо компаниите ги доставят от сладководните езера с цел продажба. Освен това е известно, че туристите си вземат езерни топки като сувенири. Явлението става толкова широко разпространено, че привлича вниманието на японското правителство. През 1977 г. то отправя молба към всеки, който е взел езерна топка от езерото Акан, да я върне обратно. Това е само един от опитите да се спаси популацията с маримо. 

В Япония коренният народ айни помага на маримо по свой начин. Всяка година те провеждат фестивал на езерото Акан, наречен Маримо Мацури. Неговата цел е да почете майката природа и да защити бучките от мъх маримо. По време на фестивала хората могат да научат за езерните топки и да видят специални ритуали в тяхна чест. Зрителите също така научават за културата на aйните чрез народни песни и танцови спектакли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: