Клишето „любов от пръв поглед" в XXI век вече е остаряло

Клишето „любов от пръв поглед" в XXI век вече е остаряло Снимка: pixabay.com

Две трети от сегашните двойки започват връзката си с приятелство

Ако не успявате да намерите любовта на живота си чрез интернет приложенията за запознанства, можете да опитате да отидете на среща с един от вашите приятели, уверява ново проучване.

Учени от Британска Колумбия в Канада анализират данни за около 2000 двойки от различни демографски групи. Те откриват, че две трети от тези хора са започнали връзката си просто като приятели, което ги кара да предположат, че установяването на платонична връзка с някого допринася за установяването на трайни романтични отношения по-късно, съобщава Daily Mail.

Изследването показва, че клишето за любовта от пръв поглед, което често се използва в холивудските филми, е малко остаряло през XXI век. Всъщност, ако опознаете някой отначало като приятел, това може да се окаже по-ефективно, отколкото ако започнете отношения в сексуален контекст, например, чрез приложенията за запознанства или да ходите на срещи с непознати, се казва в публикацията.

„Има много хора, които със сигурност ще кажат, че знаят защо и как хората избират партньорите си, как стават двойка и се влюбват, но нашето изследване показва, че това не е така", отбелязва авторът на изследването Дана Антъни Стинсън, професор по психология в Университета на Виктория в Канада.

В рамките на изследването проф. Стинсън и нейните колеги анализират данни, получени от близо 1900 студенти и възрастни. Като цяло 68% съобщават, че настоящите или най-скорошните им романтични взаимоотношения са започнали като приятелство. Изследователите установяват, че разликите в пола, нивото на образование и етническите групи не са големи.

Приятелствата сред тези студенти, които са имали връзка с някого, с когото първоначално са били само приятели, са продължило около една-две години. Изследователите отбелязват, че по-голямата част от тези участници съобщават, че са започнали дружбата си без романтични намерения или привличане. Тази средна продължителност на приятелските отношения преди началото на романа показва, че двойките са били истински платонични приятели до прехода към романтични отношения, съобщава вестникът.

Интересното е, че 47,4% от студентите съобщават, че за тях да се започне с приятелство е предпочитаният начин за развитие на романтичните отношения и това прави този тип много по-популярен от другите представени варианти, като например среща на парти или онлайн.

Отчитайки разпространението на романтичните отношения, които започват платонично, проф. Стинсън би искала изследванията, в които се изучават романтичните двойки, започнали отношенията си като приятели, да продължат, тъй като това е често пренебрегвано от изследователите. 

Например, анализирайки извадка от предишни изследвания за началото на отношенията, авторите забелязват, че почти 75% от тях са посветени на „искрата" на романтиката, която избухва между непознати. И само 8% от изследванията са посветени на романите, започнали между приятели.

„Такъв ограничен фокус би могъл да бъде оправдан, ако началото на отношенията, започващо с приятелство, би било рядко или нежелано, но нашето изследване показва обратното", посочват изследователите.

Проф. Стинсън също така се надява, че това изследване ще накара хората да преосмислят своите предубедени представи за любовта и приятелството. Нашето изследване показва, че границите между приятелството и романтиката са размити и аз мисля, че това ще ни накара да преосмислим нашите предположения за това, какво представлява доброто приятелство и какво - хубавите романтични отношения",  заявява тя.

Изследването е публикувано в списание Social Psychological and personality Science.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: