Романтичните измами – бизнес за милиони

Романтичните измами – бизнес за милиони Снимка: pixabay.com

Техни жертви стават хора, излъгани да се погрижат финансово за свои нови, но „близки” познати, действащи обикновено онлайн

Фалшивите профили, снимки и чувства в крайна сметка стигат до свенливи, но настойчиви молби за пари. Най-честият претекст е медицинска помощ или пътни разходи, за да могат „най-сетне” новите познати да се срещнат. 

„Не бъдете лековерни!”, съветва Action Fraud - националният британски център, който приема сигнали за измами и киберпрестъпления от страната и чужбина на английски и още 29 езика. Разследванията провеждат полицията на Централен Лондон и Националното бюро за разследване на измами (NFIB). Статистиката на Action Fraud сочи, че напоследък процъфтяват романтичните измами в стил „Булка от Русия”, разказва кореспондентът на BBC в Киев.

На сватбен прием с официално облечени гости в живописен ресторант край Одеса 58-годишен британски гражданин се кани да произнесе брачния си обет под арка от цветя. Но не успява, тъй като току преди регистрирането на брака пийнал с майката на младоженката чашка за кураж и припаднал! 

В Украйна индустрията за запознанства процъфтява и често е насочена към солиден финансов „удар”. Британецът обаче не търси романтични връзки, а участва в проект за извеждане на деца от зоната на въоръжени конфликти в Източна Украйна. Хуманитарният работник се впуска в новото поприще с ентусиазъм и с „безценната помощ на преводачката си. Сближава се и с нейната компания, в т.ч. красива и елегантна 32-годишна дама с два несполучливи брака, убедили я „никога повече да не се обвързва със свои сънародници”.

Чувствата между „препатилата” дама и британеца пламват бързо с покровителството на услужливата преводачка (само за $ 150 на ден) и с помощта на Viber, където валят романтични уверения в любов. При това отношенията на новата двойка са чисто платонични, тъй като избраницата „не одобрява” секса преди брака, а бъдещият младоженец уважава „тези високи морални стандарти”. Следва вълшебен годеж, а сватбата е насрочена за след 8 месеца... 

Но тя няма да е първата „украинска” сватба на влюбения британски ерген. Той е въвлечен в серия измами, които в крайна сметка му струват три четвърти от спестяванията.

Снимка - pixabay.com

Сега той признава, че се е влюбил, но не си е правил илюзии за чувствата на годеницата си – тя иска да напусне Украйна, а той смята съюза им за връзка от взаимен интерес. Двамата планират да заживеят във Великобритания, но според бъдещата булка е по-лесно да останат в Украйна, вместо да се борят с бюрократичните спънки в украинското законодателство. Тогава британецът прави рискова стъпка - напуска работата си в Обединеното кралство, продава къщата си и новата двойка започва да си търси дом в Одеса. 

За целта спестяванията на бъдещия младоженец трябва да се прехвърлят в Украйна, но мерките срещу прането на пари ограничават размера на паричните преводи. Тогава годеницата предлага на пръв поглед разумно решение - превод от $ 200 000 по сметката на организаторката на сватбата, с предназначение за разноски, вкл. покупка на жилище.

Въпреки някои малки съмнения „английският пациент” го прави и изведнъж попада в сюрреалистична ситуация – за да се изтеглят парите, наредителят трябва да е близък роднина или съпруг на получателката, което в случая означава да се оженят! „Истинската” годеница обаче е съгласна с тази „формалност”, тъй като било въпрос на дни принудителният брак да се разтрогне, двамата „влюбени” да се вземат и да заживеят в новозакупения апартамент. 

И британският джентълмен се жени за организаторката на бъдещата си „истинска” сватба. В деня на фалшивата двете дами му съобщават, че са купили апартамент за $ 200 000. Всъщност жилището струва $ 60 000 и е съвместна собственост на британеца и временната му законна половинка – сватбената агентка.

Но стъпките за развода и подготовката на „истинския” брак вече са в ход, разбира се, за сметка на младоженеца. „Фалшивата” сватба му е излязла $ 20 000, а все още следва „истинската”... И пак същият ресторант, същите гости, вкл. майката на булката (всъщност майка на преводачката), оркестър, танци и... тежко алкохолно отравяне на младоженеца преди двойката да подпише документите за брак! Той попада в болница, където уж е и младоженката, Но не допускат неосъществения съпруг да я види, защото не са роднини, а и тя е „обидена и унижена” от пиянската му „изцепка”. Приема обаче да ѝ преведе $ 12 000 за нейната болнична сметка. 

И тук приказката тръгва към края си. Британецът разбира, че е бил дрогиран от мнимата майка на младоженката и че двете му жени са го измамили поне с $ 250 000. Осъзнава, че и на двете сватби само той е бил реален участник, и се обръща към украинските власти. Брачните измами в Одеса обаче са много и не са приоритет за местната полиция, въпреки изобилието от доказателства и документи. Така че измаменият получава само иронично съчувствие.

В крайна сметка случаят стига до Action Fraud. Сега, пет години след първата среща на двойката, бракът със сватбената агентка е обявен за фалшив, а женихът остава едноличен собственик на общия им апартамент в Одеса. Стойността му от $ 60 000 обаче е далече от общата сума на загубите, но собственикът се надява след ковид-кризата цената му да се повиши. 

А от Action Fraud не спират да предупреждават – не бъдете лековерни, не се впускайте в нови онлайн запознанства, без да се посъветвате с близките и приятелите си или с компетентните органи при измама, колкото и да е романтична...

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: