Три месеца преди раздялата само една дума предсказва края на връзката

Три месеца преди раздялата само една дума предсказва края на връзката Снимка: uk-rehab.com

И това е думата "аз"

Раздялата обикновено се планира много преди края на връзката. В същото време, според изследване, използването само на една единствена дума може да предскаже разпадането на връзката, пише германското списание Stern.

 

Причините за разпадането на връзката са също толкова индивидуални, колкото и самите взаимоотношения. Но отдалечаването един от друг при всички нас често се случва по подобен начин. Изследователи от Принстънския университет успяват да се уверят в това, като проучват поведението ни в социалните медии. Резултатите от изследването им са публикувани в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

В своето проучване те изследват думите, използвани от хората, които преживяват раздяла в интернет, а именно на платформата Reddit. На нея съществуват различни форуми на тема любов , взаимоотношения и тяхното приключване. Въз основа на тях изследователите идентифицират конкретните езикови маркери, които могат да подскажат бъдещата раздяла, съобщава изданието.

При това само една дума привлича вниманието им - това е думата "аз". Изследователите достигат до извода, че три месеца преди раздялата хората започват да говорят повече за себе си, като използват думата "аз" вместо думата "ние".

Тази малка, но важна промяна в избора на думи вероятно остава незабелязана от повечето хора - да не говорим за нас самите. Тя обаче играе важна роля. Когато отново започнем да говорим за себе си като за отделен човек, вместо да говорим за нас като двойка, особено когато става въпрос за бъдещето, нашият партньор изглежда престава да бъде в нашето подсъзнание част от това бъдеще, се казва в публикацията.

По този начин изглежда, че се отдалечаваме един от друг в езиково отношение много преди да го направим физически. Като цяло, учените смятат, че нашата реч се променя в течение на дълъг период от време след края на връзката - примерно около три месеца преди раздялата и до шест месеца след това. Изследователите стигат до извода, че преди да се примирим с раздялата минава около половин година.

Така че, когато ние самите забележим промени в избора на думи, струва си да се вгледаме в тях по-внимателно. Запитайте се дали има проблеми в отношенията и какви точно. Искаме ли все още да имаме съвместно бъдеще и ако да, то какво. И как можем да го направим възможно, като предварително обсъждаме промените в отношенията, заключава Stern.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: